Advokat: Mladić je baš loše, ne može da hoda, tetura…

 

Moguće je da se optuženi bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u srijedu, 22. novembra, neće pojaviti na izricanju presude pred Haškim tribunalom, zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja, rekao je Srni jedan od branilaca Branko Lukić.

“Danas smo mu bili u poseti. Baš je loše, ne može da hoda, tetura, nosi ga. Čovek stvarno nije dobro”, naveo je advokat Lukić.

On je istakao da se odbrana nije bavila nikakvim trikovima, nego je, zato što je vidjela da Mladić zaista nije dobro, počela da insistira na njegovom liječenju.

“Ne znam da li Mladić može sada da izađe na izricanje presude. Ne znamo za sada da li će general moći da se pojavi pred sudskim većem na izricanju presude”, dodao je Lukić.

U slučaju da, uprkos svemu presuda bude izrečena, Lukić je rekao da sud to može da uradi, kao što je učinio u slučaju Vojislava Šešelja, ali da će odbrana da se buni.

“Mi nećemo da priznamo bez njegovog prisustva izricanje presude. Kažemo da ne može bez prisustva generala da presuda bude izrečena”, naglasio je Lukić. On kaže da će izricanju presude da prisustvuju Mladićev sin Darko i supruga Bosa.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji te izručen u Haagu u maju 2011.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Leave a Comment