Bećirović: Usprkos provokacijama BiH treba još jače graditi prijateljske odnose sa susjedima

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. Direktor tog instituta, doc. dr. Zijad Bećirović, u intervjuu za agenciju Patria komentariše optužbe iz Srbije i bh. entiteta RS na račun bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izebegovića, nakon izmišljene izjave o tome kako će BiH priznati Kosovo.

Intervju objavljujemo pred najavljenu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije

NAP: Zašto je izjava Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova izmišljena, a onda i dramatično tretirana od lidera i medija u Srbiji i RS? Čović je bio eksplicitan oko priznanja Kosova, pa ništa. 

BEĆIROVIĆ: Radi se o tipičnom političkom licemjerstvu srbijanskih zvaničnika na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dijela zvaničnika entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Svima njima je jasan status Kosova i to oni u neformalnim razgovorima i priznaju ali pod izgovorom da politički ne mogu preživjeti ako bi to u javnosti rekli. Golim okom je vidljivo da Srbija vodi dijalog/pregovara sa zvaničnicima Kosova posredstvom EU. Da se radi o jednoj državi takvih pregovora odnosno dijaloga ne bi ni bilo. Međutim, ovdje se skriva nešto drugo, a to je da su Bosna i Hercegovina i Makedonija ciljani kao meta od strane režima Aleksandra Vučića. Napadi na Bosnu i Hercegovinu biće u obliku kanonada, dok se na drugoj strani priprema veliki udar na Makedoniju i demokratski izabranu Vladu Republike Makedonije i premijera Zorana Zaeva.

Prilikom posjete Aleksandra Vučića Sarajevu dogovoreno je da se održi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Također, dogovoreno je u Draču između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Makedonije Zorana Zaeva da se održi zajednička sjednica Vlada Srbije i Makedonije. Srbija izbjegava sjednice zajedničkih Vlada, jer je Bosnu i Hercegovinu ciljano izabrala kao svoju metu, kao i Makedoniju.

Treba podsjetiti javnost, da je Srbija proglasila Francusku za neprijatelja kada Ramusha Haradinaja nije izručila Srbiji, а onda je Vučić sa Haradinajem formirao zajedničku Vladu na Kosovu što je izazvalo reakciju Francuske na svim nivoima.

Za dvojac Vučić – Dačić je cilj da na Kosovu po svaku cijenu eliminiraju Albina Kurtija i Pokret Samoopredjeljuje (LVV). Šta misli Dragan Čović nije ni bitno, jer puno je važnije šta misli Vatikan i Rimokatolička crkva u Bosni i Hercegovini, a ona nesporno ulaže napore i podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH i njene državnosti.

NAP: Komentari Milorada Dodika i komentari Vučićevih radikala bili su apsolutno ratnohuškački. Odakle i zašto ratno huškanje?  

BEĆIROVIĆ: Ne znam da li je uopće potreban komentar na riječi predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. Političko-kriminalne i ratne strukture se ponovo oživljavaju pokušavajući nametnuti javni diskurs koji će dovesti do destabilizacije, a možda i do oružanog konflikta, da bi onda pravili nove geopolitičke aranžmane. U miru to nije moguće učiniti. Zbog toga rade na sprječavanju ulaska BiH u NATO, koji bi zauvijek prekinuo snove i realne mogućnosti bilo kakvog cijepanja BiH i pravljenje novih geopolitičkih aranžmana i novih karti u regionu.

NAP: Ponašanje političkog Sarajeva je nakon ove harange pokazalo da BiH nema pravi odgovor na ovakve udare lažne propagande. Kaskalo je i medijsko Sarajevo.

BEĆIROVIĆ: Nekada je možda najbolje i ne odgovarati na ovakve provokacije. Najbolje može poslužiti primjer makedonskog premijera Zorana Zaeva kada u mjesecu avgustu ove godine nije odgovarao za provokacije zvaničnog Beograda i dvojca Vučić-Dačić nego je jednostavno rekao da će Republika Makedonija graditi i jačati prijateljske odnose sa svim susjedima. Nije se jednostavno upecao u postavljenu zamku dvojca Vučić-Dačić. Kada je u pitanju BiH onda se radi o trojcu Vučić-Dačić-Dodik uz ministranta Dragana Čovića. Kod njih je stvorena velika nervoza, jer njihov zamišljeni projekt se ne realizira i onda se ta nervoza prenosi u javni prostor. Bosna i Hercegovina usprkos svim tim provokacijama i napadima treba još više i jače graditi prijateljske odnose na civiliziran način sa svima, a najvažniji su susjedi.

Leave a Comment