Bivši ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović pridružio se SDP-u

Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji Draško Aćimović koji je podnio ostavku na tu funkciju 14. novembra pristupio je SDP-u BiH, potvrđeno je to na konferenciji za novinare koju je ta partija organizirala danas u Sarajevu, javlja agencija Patria. On će biti jedan od potpredsjednika te partije iz bh. entiteta Republika Srpska.

Aćimović je rođen 1965. u Banja Luci. Studirao je u Austriji i Bugarskoj, a stručnjak je za pitanja osiguranja. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu državnog univerziteta Svishtov u Bugarskoj, doktorirao na Državnom Univerzitetu Mariopul u Ukrajini. Učestvovao je u reformama tržišta osiguranja u istočnoj Europi. Služi se s pet stranih jezika.

Aćimović je u pismu ostavke na poziciji ambasadora od prije nekoliko dana naveo da je „nakon višemjesečnog razmišljanja, analize cjelokupne situacije, ali i činjenice da se već duže vrijeme Bosna i Hercegovina nalazi kako u političkoj, tako i u ekonomskoj krizi, donio odluku da se povuče s pozicije ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji“.

„Kao odgovoran čovjek koji je uvijek nastojao stajati iza svojih riječi i djela, odlučio sam da se povučem s pozicije ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji i aktivnije uključim u politički život u Bosni i Hercegovini. Želja mi je da se stvaranjem preduslova za dijalog i kompromis, pokrenu pozitivni procesi i poboljša ekonomska situacija“, naveo je Aćimović u pismu Predsjedništvu BiH.

Danas je i zvanično pristupio SDP-u BiH.

Leave a Comment