BURNO U „OTVORENOM“; MATE GRANIĆ: „Izetbegović je Tuđmanu nudio Hercegovinu“!

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno povjesničari Ivo Lučić i Tvrtko Jakovina, savjetnik predsjednice Republike Mate Granić, odvjetnik Veljko Miljević te saborski zastupnik HDZ-a, predsjednik Glavnog vijeća hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, kao i član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, komentirali su događaje u haškoj sudnici

Na početku emisije voditelj Mislav Togonal usporedio je Praljkov čin sa Sokratovim ispijanjem otrova.

Povjesničar i nekadašnji general HVO-a Lučić kazao je kako je Praljak bio velik čovjek.

 

– Izgledao je kao antički lik, a ne iz današnjeg vremena, držao je do časti, ponosa i samopoštovanja i to je na kraju dokazao. Izabrao je smrt radije nego takav biljeg, koji ne nosi samo on, nego cijeli narod i vojska kojom je zapovijedao – kazao je Lučić i istaknuo kako ga ne čudi njegov čin.

 

Povjesničar Tvrtko Jakovina kazao je da nije istina da je Srbija nedirnuta i dodao da se neće povijest pisati po haškim presudama te da moramo dalje nastaviti živjeti.

 

Mate Granić kazao je da je Franjo Tuđman zadnji kojeg se može optužiti za udruženi zločinački pothvat.

– Hrvatska je najzaslužnija što je BiH opstala kao država i što su opstali Bošnjaci. Svjedok sam tih događanja. Kad su SAD i Njemačka organizirale sastanak Hrvata i Bošnjaka i kad se razgovaralo o ratu u Bosni, predsjednik Izetbegović je ponudio sve južno od Prozora do Neretve.

 

Tuđman je to odmah odbio bez ikakvih konzultacija. Započela je američka inicijativa dogovorom s Hrvatskom i nakon dva mjeseca završila Washingtonskim sporazumom. Ne znam što je bio razlog takve ponude Izetbegovića – kazao je.

 

Jakovina je napomenuo kako se u BiH stalno glasa za istu stranku, HDZ, kao i da je premijer Plenković bio u BiH osam puta u tijeku svog mandata.

 

– Ne znamo rezultate tih posjeta. Ne znamo što ćemo s BiH napraviti – kazao je.

Granić je kazao kako situacija u BiH nije ni slovom ni duhom od onog što je dogovoreno.

 

– Promijenjena je jer je nametnuto. Nije bilo nikakve aktivne hrvatske politike, to je najblaža formulacija, a ona treba postojati na temelju Ustava o zaštiti hrvatskog naroda.

 

– Mi ne samo da smo primili 700.000 izbjeglica, ne samo što smo zbrinuli 10.000 ranjenika… sva pomoć je došla kroz Hrvatsku. U konačnici, kada je Izetbegović u suzama molio Tuđmana nakon pada Srebrenice da pomogne, hrvatska vojska je pozvana u BiH. Mi smo im pomogli u oslobađanju 20 posto teritorija – kazao je Granić.

 

Leave a Comment