Čedomir Jovanović ima poruku za krvnika Ratka Mladića: Srbija na nogama zbog njegove izjave

Predsjednik Liberalne demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je danas da presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću predstavlja djelomičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regiji.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je u Hagu izrekao prvostepenu doživotnu zatvorsku kaznu ratnom komandantu vojske Republike Srpske Mladiću i proglasio ga krivim za deset, od ukupno 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid, progone i druge najteže oblike zločina koji su se u Bosni i Hercegovini dogodili tokom agresije od 1992. do 1995. godine.

Ističući da ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, Jovanović je u pisanom komentaru objavljenom na stranici LDP-a naveo da je upravo Mladić jedan od najistaknutijih simbola.

“Presuda treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u Bosni i Hercegovini. Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama“, poručio je Jovanović.

On je u daljem tekstu kazao da je presuda Mladiću i podsjetnik kolika je cijena rješavanja problema ratom i kao putokaz da se u budućnosti vodi politika koja će onemogućiti ponavljanje strašne prošlosti.

“Kazna doživotnog zatvora za Mladića je u isto vrijeme i nada da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, kazao je Jovanović.

Jovanović je dodao da je sada na liderima Republike Srpske i Srbije da otvoreno progovore o zločinima počinjenim u BiH i da upoznaju svoje zajednice s tim događajima.

“Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsjećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne smije nikada više ponoviti. Također, moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam“, zaključio je Jovanović, prenosi AA.

Leave a Comment