Čemu služe političke klevete presuda Tribunala u Hagu

Piše : Sead OMERAGIĆ

Zašto hrvatski (i srpski) političari horski tvrde da je Hag politički sud? Po kojoj logici je to politički sud? Ispada da Hag ima nešto protiv Hrvatske i Srbije? A da je vrlo pristrasan i odan Bosni i Hercegovini. To je sud Ujedinjenih naroda. To je sud u kojem su djelovali najveći svjetski pravni eksperti.

Ako je politički da li je u nekoj političkoj vezi i ovisnosti sa političkim strukturama u Sarajevu? Možda u vezi sa bošnjačkim političarima? Kakva može biti politička veza između Tribunala u Hagu i Bošnjaka koji su najveće žrtve zločina iz devedesetih?

Gdje su te žrtve i ona strašna patnja i duga užasna glad više od milion i po ljudi na okoljenom teritoriju pod kontrolom Vlade Republike BiH? Na tom teritoriju su gradovi u ruševinama, rušeni ciljevima velikodržavnih politika? Presuda je pokazala da su logori HVO-a Dretelj, Heliodrom, Gabela, te logori u Prozoru, u Rumbocima i Stocu političke tvorevine.

I Božo Ljubić, poslanik u Saboru R Hrvatske proglašava Tribunal u Hagu političkom tvorevinom. Time Ljubić proglašava sudije i tužioci Tribunala običnom političkom garniturom. Po Ljubiću i petnaestak najuglednijih svjetskih advokata samo igraju političku predstavu na Međunarodnom krivičnom sudu.

Zašto bi Tribunalu u Hagu trebala kazna za Hrvatsku? Vjerovatno iz istih razloga kao i za Srbiju. Jer su krivi za tragedije naroda u Bosni i Hercegovini. Kad Božo Ljubić napravi konstrukciju da je presuda u Hagu zavjera nekih zemalja Evropske unije i NATO-a protiv Hrvatske, onda je paranoja potpuna.

Kad lider HDZ BiH Dragan Čović kaže da presuda neće doprinijeti pomirenju, kad negira presudu, nije li to najobičnija politika. Kad kaže da je „presuda zločinačka prema predstavnicima hrvatskog naroda, te da predstavlja derogiranje istorije“, nije li to najobičniji politički egzibicionizam. Kad Čović kaže da ne stoji kvalifikacija „udruženi zločinački poduhvat“, on to govori kao političar i govori u korist vlastite štete.

Čović tvrdi da opstanak BiH ovisi od položaja Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda. Ako opstanak BiH ovisi od položaja Hrvata, onda je taj položaj izuzetno povoljan? Taj položaj je osiguran izuzetnom ustavnom i zakonskom zaštitom nacionalnih interesa. Ako iko protežira i poštuje prava kolektiviteta to čini Ustav BiH. Šta će se nadalje događati u BiH?

I Srbija i  Hrvatska moraju zaustaviti ovakav negirajući odnos prema presudama Tribunala. To je surova i beskorisna politika protiv istine o zločinima i zločincima. Presude Tribunala su vrhovna istina kojoj suštinski ništa ne mogu političke izjave i naklapanja.

Vrijeme je da se i u Srbiji i u Hrvatskoj upitaju šta se ustinu događalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Izgleda nevjerovatno da cijeli svijet bolje zna šta se ovdje događalo nego oni koji su ovdje slali svoje vojske, bolje reći nečiju djecu, da ginu za zločinačke velikodržavne projekte.

Leave a Comment