CIGARETE I JOŠ PONEŠTO: Ovo su najčešći uzroci raka…

Preko četrdeset procenata slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od ove bolesti moglo bi da se izbjegne ili smanji kada bi se promijenio način života, smanjilo pušenje i unosilo više voća i povrća, prenosi medicinski magazin “CA: A Cancer Journal for Clinicians”

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća, rak može da se razvije kod 1,9 procenata stanovništva i da rezultira smrću kod 2,7 posto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka kod 1,8 procenata slučajeva, dok smrtnost iznosi 1,1 odsto.

Najviše je oboljelih i posljedično umrlih od karcinoma koji se povezuju sa pušenjem, čak 19 posto. Gojaznost je na drugom mestu, koja kod 7,8 posto slučajeva rezultira razvojem karcinoma.

 

Na trećem mjestu je alkoholizam, koji utiče na razvoj raka kod 5,6 posto slučajeva. Na četvrtom mjestu je pretjerano izlaganje ultraljubičastim zracima, i utiče na razvoj raka kod 4,7 posto slučajeva.

Prema podacima iz 2014., pacijenti najčešće obolijevaju od raka pluća, a kod 81,7 posto slučajeva, uzrok je pušenje. Što se gojaznosti tiče, ona je povezana sa 60,3 posto slučajeva raka grlića materice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre i 11,3 postotaka dojke, kao i 5,2 posto slučajeva raka debelog crijeva.

Alkohol je odgovoran za skoro polovinu slučajeva raka usana i jednjaka kod muškaraca, odnosno četvrtine kod žena. Skoro 25 procenata slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 posto kod žena povezuje se sa unosom alkohola. Kod žena to može u 16,4 posto slučajeva da utiče na razvoj raka dojke.

Što se ultraljubičastih zraka tiče, oni su odgovorni za 96 posto slučajeva nastanka melanoma kod muškaraca i 93,7 posto kod žena.

Leave a Comment