CIJELA EVROPA O OVOM PRIČA| Džeko dobiva prestižnu nagradu: Šta mislite je lo ovo zaslužio…

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo na današnjoj je sjednici donijelo Odluku da se najveće Općinsko priznanje pojedinačna Zlatna plaketa “Safet Hadžić” koje se dodjeljuje u povodu 16. decembra – Dana Općine Novi Grad, dodijeli bh. nogometašu Edinu Džeki za izuzetne sportske rezultate, promociju BiH i humanitarni rad.

Edin Džeko dobitnik je Šestoaprilske nagrade Sarajeva za 2013. godinu i najbolji je strijelac serije A sa 29 postignutih golova u prošloj sezoni.

Ovaj poznati “Bosanski dijamant” najbolji je strani igrač i drugi najbolji strijelac češke lige. Proglašen je najboljim napadačem jesenjeg dijela njemačke Bundeslige (2007/2008), a izabran je i za najboljeg igrača Bundeslige u 2009. godini. U novembru 2009. godine Džeko je postao prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje iz BiH, a u sklopu tog projekta posjetio je nekoliko škola i domova za nezbrinutu djecu u BiH. Džekina porodica živi u novogradskom naselju Briješće, gdje imaju porodičnu kuću.

Vijeće je odlučilo da se Srebrena pojedinačna plaketa “Safet Hadžić” dodijeli Sadiku Eći, za doprinos u unapređenju sigurnosti građana i lično zalaganje u stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta života u našoj lokalnoj zajednici. Ovaj zaposlenik MUP-a KS, od 2015. godine obavlja poslove komandira Policijskog odjeljenja Rajlovac, a svojim ličnim zalaganjem doprinio je u stvaranju kvalitetnijih uslova života i sigurnosti građana na području novogradskih mjesnih zajednica Briješće, Naselje heroja Sokolje, Zabrđe, Reljevo i Dobroševići.

Kolektivna Srebrena plaketa “Safet Hadžić” dodijeljena je Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva”, za doprinos u odgoju i zdravom razvoju djece. Ova javna ustanova od posebnog je društvenog značaja, bavi se odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci uzrasta od prve godine života do polaska u školu i na specifičan način doprinosi ostvarenju cilja odgoja i obrazovanja. U okviru ove ustanove trenutno je u funkciji 31 vrtić, a u općini Novi Grad upisano je 819 djece u 26 odgojnih grupa.

Ove godine Općina Novi Grad Sarajevo obilježava 40 godina od osnivanja, a tim povodom 15. decembra, u multimedijalnoj sali Općine održat će se svečana sjednica na kojoj će biti uručena općinska priznanja.

Leave a Comment