Čisteći na crno u Njemačkoj, zaradila sam za kuću i dva auta. I onda kažu nemojte ići iz svoje domovine

Od Tonkine zarade dvoje joj je djece završilo fakultete, a mlađi su još u srednjoj

U Frankfurtu je čistila mnoge kuće. Poznaje tu svaku ulicu i bužu. Pedesettrogodišnja Tonka (puni podaci poznati redakciji) je 20 godina u Njemačkoj radila na crno, pravi ženski manualac u zemlji gdje se može na takvim poslovima i dobro zaraditi.

Jer kad ne platiš porez, spavaš negdje po izbama ka Tonka, nemaš auto i ne moraš državi plaćati osiguranja, ni TV pretplatu i nikakve pristojbe, onda eto možeš staviti na stranu više od dvije tisuće.

Prije maraka, a danas nešto manje eura. A Tonka je baš tako i radila. Crnčila je od jutra do mraka, čisteći kod njemačkih gazdarica i radeći okolo kome god je zatrebalo. Nije se štedjela samo da bi svojoj obitelji u gradiću blizu Splita mogla osigurati pristojan život, piše “CIK“.

Nije znala riječi njemačkoga

Prije tri godine ipak joj je policija stavila lisičine na ruke i kao najgoru kriminalku ispratila je u Hrvatsku. Tako je to u uređenoj Njemačkoj, gdje se ne smije raditi na crno, ali ipak Tonka je samo jedna od mnogih naših žena koje kruh svagdašnji zarađuju već godinama u Njemačkoj, čisteći baš tako, bez porezne kartice.

Uhvatili je i potjerali, ali se opet vratila

– To se zbilo jedno jutro dok sam pomagala u pekarnici kod jednog njemačkog gazde. Saznala sam kasnije, prijavio me netko od naših ljudi koji je znao za moj boravak ovdje na crno.

Stiglo je par kombija specijalaca naoružanih do zuba. Bila sam u velikom stresu, sva izvan sebe, jako plakala. Prišao mi je jedan Turčin policajac, stavio lisice na ruke i priopćio da sam uhićena zbog rada na crno. Vidjela sam na njegovim očima kao da mu je bilo žao, ali tako je to u Njemačkoj, najgori prekršaj je baš to raditi na crno.

 

 

Leave a Comment