Čović je podrškom Ivaniću i Vučiću oslobodio Srbiju dodatne kazne

Odmah nakon izricanja presude Prliću i ostalima iz velikog dijela hrvatske javnosti, kako iz Hrvatske tako i iz BIH, plasirana je teza o tome kako je Hrvatska nakon presude postala jedini agresor na BIH, a da takvo što nije utvrđeno za Srbiju.
Ipak, ova teza nije tačna jer je kroz pravosnažne presdue u predmetima protiv Duška Tadića i Milana Martića dokazana i utvrđena agresija Srbije na BiH, ali i udurženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano učešće Slobodana Miloševića zajedno sa Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem.

To su naprosto činjenice, kao što je činjenica da je Dragan Čović zadnji lider koji može iznositi ovakve tvrdnje. Upravo je on propustio jedinstvenu priliku da Srbija bude i dodatno kažnjena prilikom revizije presude BiH protiv ove države.

Njegova suzdržanost, smatra profesor Esad Bajtal, bila je i više nego jasna.

“Suzdržanost Dragana Čovića prilikom glasanja o reviziji zapravo je bio glas za nekažnjivost Srbije barem za jedan dio onoga što je radila u BiH. Stoga će posljedica Čovićevog mandata, između ostalog, biti i to da je, pravno gledajući, Srbija samo spriječila genocid u BiH, ali više na sudu nećemo moći pravno utvrditi da li je radila više od toga”, istakao je Bajtal za TV1.

Istog je mišljenja i urednik Slobodne Bosne Senad Avdić, uz konstataciju da je Srbija već osuđena za agresiju.

“Oni sad govore da je strašno što je Hrvatska osuđena za agresiju, a Srbija nije. Kao prvo ni to nije tačno, a kao drugo, što onda Čović nije dopustio da tužimo Srbiju za genocid. Srbija nije kažnjena upravo zbog Čovića koji je podržao Mladena Ivanića i Aleksandra Vučića, a ne Bakira Izetbegovića“, kaže Avdić za TV1.

Leave a Comment