Crna gora najvece gradiliste za kompanije iz BiH

Vijest da je kompanija Euro-Asfalt iz Sarajeva za samo devet mjeseci u Crnoj Gori sa Direkcijom za saobraćaj potpisala tri ugovora višemilionskih vrijednosti i nije neka novost, s obzirom da bh. građevinari dobijaju sve više poslova Crnoj Gori.

Taj posao će svakako „zabetonirati“ liderski status Crne Gore u građevinskom sektoru BiH, piše crnogorski portal Investitor.me.

Euro-Asfalt je nedavno potpisao ugovor o gradnji obilaznice kod Rožaja, vrijedne 20 miliona eura. Ovo je treći vrijedan ugovor koji je Euro-Asfalt potpisao u Crnoj Gori ove godine, čime ukupna vrijednost dogovorenih radova ove kompanije u Crnoj Gori iznosi 130 miliona maraka.

Da je Crna Gora postala najveće gradilište za kompanije iz BiH govori i statistika: Bh. kompanije su prošle godine u inostranstvu obavile radove vrijedne 116,1 miliona KM a najviše u Crnoj Gori, gdje je ugovoreno posla vrijednog skoro 20 miliona maraka.

Crna Gora je na drugo mjesto potisnula Albaniju, koja je godinama bila najvrjednije građevinsko tržište za bh. kompanije. U Albaniji je građevinski zamah splasnuo nakon što je Energoinvest realizovao ugovor o izgradnji dalekovoda Tirana – Morine, kojim su povezani Kosovo i Albanija.

Značajni poslovi obavljeni su u i Sloveniji, gdje Euro-asfalt gradi autoput u vrijednosti 17,8 miliona KM i Njemačkoj u vrijednosti 17,6 miliona KM, gdje su BiH kompanije angažovane uglavnom na osnovu detašmana, prenosi Investitor.me informacije koje su se ranije pojavile u bh. medijima.

Vrijednost radova u Hrvatskoj iznosila je prošle godine 7,6 miliona KM. Na afričkom kontinentu realizacija BiH kompanija iznosila je 10,5 miliona KM, i to uglavnom u Alžiru, Etiopiji i Keniji, dok su u Aziji obavljeni poslovi vrijedni 5,4 miliona KM, od čega najvećim dijelom u Iraku.

Leave a Comment