Da li su u BiH obavezni lanci ako imate zimske gume na automobilu?

Policijski organi u BiH pozivajući se na odredbe jednog od pravilnika kojim se regulira saobraćaj u zimskim uvjetima napominju da se u vozilima sa ljetnim gumama i potrebnom dubinom gazećeg sloja (4 milimetra) moraju nalaziti i lanci, no iz BIHAMK-a navode da u ovoj oblasti zapravo postoje dva pravilnika.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Mersiha Imširović iz BIHAMK-a, po jednom od pravilnika pod obaveznom zimskom opremom podrazumjevaju se samo pneumatici sa zimskim profilom i sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 mm na sva četiri točka.

“Dakle, nisu obavezni lanci. Međutim, obzirom na probleme sa kojima se vozači susreću u zimskom periodu, za vrijeme obilnijih snježnih padavina, naročito na planinskim prevojima, kada se zbog snijega na kolovozu ne mogu kretati, pa u pokušajima se zaglave na cesti, popriječe se vozilom i blokiraju datu cestu i samim tim ugrožavaju sigurno odvijanje saobraćaja, BIHAMK savjetuje svim vozačima da bez obzira na zakonske obaveze pored zimskih pneumatika na točkovima u prtljažniku svog vozila uvijek imaju lance spremne za postavljanje na vozilu u slučaju potrebe”, rekla je Imširović za Fokus.ba.

Dodala je da uzimajući u obzir i finansijske mogućnosti, veliki broj vozača kombinuje nove (na prednjim pogonskim točkovima) + stare gume (na zadnjim točkovima), zimske (na prednjim pogonskim točkovima) + ljetnje gume (na zadnjim točkovima).

“To nikako nije dobro s aspekta upravljivosti i zaustavljanja vozila, jer zbog nedovoljne dubine šara i elastičnosti guma na zadnjim točkovima, dolazi do lošijeg prijanjanja i mogućnosti zanošenja zadnjeg dijela vozila, a samim tim i ugrožavanja vlastite, kao i sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju. Pored toga veliki broj vozača takođe koristi i protektirane gume, gume na kojima se mijenja gazeći sloj, koje nikako nisu preporučljive, jer ne možete znati u kakvom su stanju bile prije protektiranja. Također, što se tiče lanaca većina vozača ih posjeduje u svom vozilu”, kazala je Imširović.

Portparol MUP-a USK Snežana Galić istakla je za Fokus.ba da su za putnička motorna vozila i vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3500 kg i nemaju više od 8 sjedišta obavezni zimski pneumatici na sva četiri točka. čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi namanje 4 milimetra.

“Za gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 milimetra u priboru su potrebni odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta”, pojasnila je Galić.

Kazne za neposjedovanje zimske opreme (u periodu 15. novembar tekuće godine – 15. april naredne godine) iznose 40 KM za vozače i 500 KM za preduzeća i fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost.

Leave a Comment