Dijalizirani pacijenti u znak prosvjeda najavili isključivanje s aparata 25. listopada

 

Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata najavljuje da će se u srijedu, 25. listopada, od sedam do deset sati isključiti pacijenti s aparata za hemodijalizu.

Uz pacijente KCUS-a, ispred DIP-a bit će prisutni i pacijenti Satelitskog hemodijaliznog centra Ilidža, koji će na isti način odbiti da se uključe na aparate u svom centru. Podršku svojim kolegama dat će i transplantirane kolege.

Na ovakav potez, pacijente je primoralo neusvajanje Izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u Federaciji BiH, mali broj transplantacija i loše stanje dijaliznih centara u FBiH, te zbog zanemarenosti ove populacije pacijenata od institucija.

Trenutno u BiH oko 3.000 pacijenata ide na hemodijalizu, od kojih se bar 2.000 dijalizira u FBiH. Bar trećina ove populacije mogla bi biti transplantirana i u cjelosti se vratiti svakodnevnom načinu života. U BiH je veliki broj pacijenata kojima je transplantacija srca, pluća, jetre, gušterače i drugih tkiva, jedina nada da dobiju normalan život, poručili su iz UDIT-a.

Leave a Comment