Djevojka naslikana na djelu iz 19. stoljeća tipka po iPhoneu

Škotski turist Peter Russell bio je u obilasku minhenske umjetničke galerije Neue Pinakothek, kad je naletio na slikarsko djelo iz 1860. godine. Izgleda kao da protagonistica tipka po mobitelu…

Današnji svijet nezamisliv je bez pametnih telefona, a ljudi hodaju ulicama poput zombija buljeći u svoje mobitele.

 

Ovih je dana na internetu osvanula zanimljiva teorija povezana s umjetničkim djelom ‘Die Erwartete’ austrijskog slikara Ferdinanda Georga Waldmüllera, naslikanim 1860. godine.

 

Na djelu, čiji naziv u prijevodu znači ‘očekivano’, naslikan je dvojac u šumi – mladić i djevojka. Mladić čeka djevojku s cvijetom u ruci, dok ona – tipka po mobitelu.

 

Ta ideja pala je na pamet Peteru Russellu, koji je bio u posjetu umjetničkoj galeriji Neue Pinakothek u Münchenu, gdje je i naletio na sliku.

Ovaj anakronizam (osoba, običaj, ideja ili događaj stavljen u epohu kojoj ne pripada, op.a.) na prvi pogled baš tako i izgleda, jer žena sa slike djeluje baš kao moderna djevojka – s glavom zadubljenom u mobitel.

Čim sam vidio sliku, djevojka mi se učinila baš kao svaka druga danas – tipkajući šeće okolo i ne obraća pažnju na okolinu. Čak bih rekao da je ovo iPhone, kroz smijeh je ustvrdio Russell.

 

I zaista, što dulje gledamo sliku, to se i nama sve više čini kao da djevojka tipka po mobitelu. Moguće da je porukom javila dečku da je stigla na mjesto sastanka.

 

Leave a Comment