Dodik: Razgraničenje između Srbije i BiH do kraja godine

Predsednik entiteta u Bosni i Hercegovini Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkama Srbije i RS Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, da očekuje da bi do 2018. moglo da bude potpuno završeno razgraničenje Srbije i Bosne i Hercegovine, ali da bi Sarajevo moglo da pravi probleme, javlja Anadolu Agency.

 

On je novinarima u Beogradu rekao da je na sastanku upoznat sa prijedlogom Srbije i da je taj prijedlog veoma jasan, ali da je moguće da će Sarajevo iz “svojih političkih razloga” možda praviti probleme. Dodik je rekao da Republika Srpska podržava prijedlog Srbije i da ne vjeruje ni da će Hrvati u Bosni i Hercegovini imati nešto protiv.

 

“Niko tu ništa ne dobija i ne gubi”, rekao je Dodik, govoreći o razgraničenju.

 

Granica Bosne i Hercegovine i Srbije duga je 335 kilometara i sporni su dijelovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim dio kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i dio oko opštine Priboj, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo. Vučić je ranije rekao da će Srbija predložiti razmjenu teritorija.

 

Dodik je kazao i da su na sastanku razgovarali o situaciji u regionu i ekonomskoj situaciji u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Razgovarali smo o razvoju situacije u regionu koji je važan, o potrebi stabilizacije mira i jačanja saradnje u regionu. Srbija je nezaobilazan faktor. Republika Srpska u tom pogledu je spremna da prati i da podršku naporima Srbije”, rekao je Dodik.

 

On je ocijenio da je sastanak veoma značajan, jer i Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske pripremaju budžet za narednu godinu i mogu da planiraju sredstava kojima će finansirati zajedničke planove u 2018. godini.

 

“Sve aktivnosti koje smo planirali su realizovane i ovo je bila prilika da vidimo koji je naš imperativ saradnje u idućoj godini”, rekao je Dodik.

 

Rekao je da se razgovaralo i o ekonomskim potrebama i u Republici Srpskoj i Srbiji i da je Republika Srpska spremna da u Srbiji pomogne obnovu škola i vrtića, ali da će o tome odluka biti naknadno donijeta.

 

“Republika Srpska želi da bude prisutna ovdje u Srbiji. Mi ćemo pažljivo odabrati mjesto da intervenišemo u adaptaciju škole ili nekog vrtića, vidjećemo na koji način”, rekao je Dodik.

 

U toku je i sjednica Vlada Srbije i Republike Srpske.

 

Leave a Comment