Domaći dobavljači Konzuma nisu zaštićeni

Domaći dobavljači, kojima Konzum duguje novac, u vezi sa naplatom svog potraživanja, praktično su prepušteni na milost samom Konzumu, odnosno, dešavanjima u vezi sa ovim trgovačkim lancem, tvrdi potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

– Ne postoji bilo kakav regulatorni mehanizam koji bi garantovao da će Konzum isplatiti sav dug prema dobavljačima. Možda su neke od domaćih firmi u okviru pojedinačnih pregovora uspjele obezbjediti garancije od Konzuma, ali ako jeste u pitanju su pojedinačni slučajevi – istakao je Bojić.

Prema posljednjim dostupnim podacima, iz septembra ove godine, ukupan dug Konzuma i Velproa, koji je u međuvremenu likvidiran, prema bh. dobavljačima, iznosi oko 65 miliona maraka. Sav taj dug, kako je planirano, trebao bi otplatiti Konzum.

Dio tog duga, u iznosu od oko 25 miliona KM spomenuti trgovački lanac bi trebao isplatiti odmah, odnosno u kratkom vremenskom roku. Ostatak od 40 miliona maraka, Konzum, kako je najavio direktor ove firme u BiH Tomislav Bagić, sredinom septembra prilikom susreta sa predstavnicima bh. vlasti, namjerava vraćati u naredne četiri godine.

Međutim, ni tada Bagić, kao nijednom od početka ove krize, nije pojasnio sta će se desiti u slučaju eventualnog stečaja nad Konzumom. Svi zvaničnici, uključujući i povjerenika Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak, tvrde kako Konzum u BiH normalno posluje i niko i ne spominje najgori mogući scenarij, od kojeg strahuju domaći dobavljači.

Faktor je pokušao kontaktirati Tomislava Bagića, ali on nije odgovarao na poruke. Bilo bi ga zanimljivo čuti šta ima da kaže o najavljnim promjenama u poslovanju Agrokorovih firmi kćerki u BiH.

Naime, prilikom prezentacije plana o restruktuiranju Agrokora, koja je upriličena u ponedjeljak u Zagrebu, rečeno je, između ostalog, da će najvećim promjenama biti podvrgnuta maloprodaja, koju čine Mercator, Konzum, Velpro i Tisak.

U međuvremenu Mercator je preuzeo 83 prodavnice. Radi se o prodajnim objektima u kojima su bile Mercatorove prodavnice prije Konzumovog preuzimanja. To su uglavnom veliki trgovački centri i gotovo u pravilu, najprofitabilnija prodajna mjesta u cijelom trgovačkom lancu Konzum/Mercator.

Na ovaj način na tržište BiH se vratila Agrokorova firma kćerka u BiH, koja je potpuno rasterećena dugovanja prema bh. dobavljačima, jer je sav dug ostao na Konzumu, ali sa veoma profitabilnim prodajnim mjestima.

– Mercatorovo ponovno preuzimanje prodavnica u principu ne predstavlja problem. Naime, Mercator će, prema sporazumu, Konzumu isplatiti oko 15 miliona KM na ime robe koja je ostala u prodavnicama, tako da taj novac može pomoći Konzumu u poslovanju, a moguće je i pri vraćanju duga – dodao je Bojić.

 

Napomenuo je i kako će dalje djelovanje Agrokorovih firmi kćerki u BiH umnogome zavisiti od toga kakva će biti konačna presuda Općinskog suda u Kiseljaku. Kao što je poznato, ovaj sud je odobrio da se dionice u vlasništvu firme Jamnica u Sarajevskom kiseljaku, u iznosu od 129 mliona maraka, prepuste Sberbankama u Hrvatskoj i Sloveniji, kako bi bile prodate najboljem ponuđaču, a iz te sume bi se otplatio dio duga koje Agrokor ima kod spomenutih banaka.

Leave a Comment