Europski sud: Zabrana isticanja obilježja vahabita je kršenje ljudskih prava

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak je objavio presudu kojom je utvrdio kako je Sud Bosne i Hercegovine prekršio ljudska prava jednom bosanskohercegovačkom državljaninu kojemu u sudnici u Sarajevu nije bilo dopušteno držati na glavi kapu koju je nosio kao znak pripadnosti radikalnom islamističkom redu vahabita.

Ovakva presuda donesena je po žalbi što ju je ECHR-u podnio Husmet Hamidović, pripadnik zajednice vahabita iz sela Gornja Maoča kod Brčkog, a država BiH uz to mu mora isplatiti odštetu od četiri i pol tisuće eura, prenosi Hina.

Hamidović se pred Sudom BiH pojavio kao svjedok u procesu koji je tamo 2012. godine vođen protiv Mevlida Jašarevića, također vahabita koji je u listopadu 2011. iz strojnice pucao na zgradu veleposlanstva SAD u Sarajevu.

U sudnici je nosio kapu, a kada ju je na zahtjev sudaca odbio skinuti pozivajući se na nju kao na svoje vjersko obilježje, udaljen je s nastavka suđenja i izrečena mu je novčana kazna zbog nepoštivanja suda. Hamidović je kaznu odbio platiti pa mu je ona zamijenjena jednomjesečnim pritvorom.

Europski sud za ljudska prava procijenio je kako su suci u Sarajevu donijeli pogrešnu odluku i doveli u pitanje Hamidovićevo pravo na javno izražavanje svojih vjerskih uvjerenja.

ECHR u svom je pravorijeku istodobno istaknuo kako se ova presuda ne može odnositi na državne i namještenike u javnim službama, jer se njima može nametnuti obveza da u obavljanju svojih dužnosti i na radnom mjestu budu “diskretni, neutralni i nepristrani” pa se njima može zabraniti nošenje i isticanje vjerskih obilježja i odjeće.

Leave a Comment