EVROPSKA UNIJA POBESNELA: Island osudio glavne bankare na 46 godina robije

Island je proglasio krivim devet glavnih bankara i osudio ih na decenije zatvora za zločine koji su povezani sa ekonomskim slomom 2008. godine.

Vrhovni sud Islanda je u četvrtak vratio osuđujuću presudu za svih devet optuženih u slučaju manipulacije Kauptingom, nakon dugotrajnog suđenja koje je počelo u aprilu prošle godine.

Kaupting je bila velika međunarodna banka sa sedištem u Rejkjaviku na Islandu. Godinama se međunarodno širila, ali je propala 2008. godine zbog ogromnih dugova, usled slabljenja nacionalne ekonomije.

Zahtevajući da bankari podležu istim zakonima kao i ostatak društva, Island se odlučio za mnogo drugačiju strategiju u odnosu na finansijske krize u ostatku Evrope i SAD, gde su bankari novčano kažnjeni nominalnim iznosima, a direktori i izvršni direktori izbegli kaznu.

Dok su vlade SAD-a i Velike Britanije obezbedile kaucije i vladine uloge za njihove velike banke novcem poreskih obveznika – suštinski dajući bankarima zeleno svetlo za nastavak takvog ponašanja – Island je usvojio drugačiji pristup, proglašavajući da će pustiti banke da propadnu, unište i da će kazniti kriminalni element na vrhu banaka, i zaštiti ušteđevinu ljudi.

Bivši direktor banke, Hrejdar Mar Sigurdson, koji je proglašen krivim i osuđen prošle godine, takođe je u četvrtak dobio produženje kazne u trajanju od 6 meseci.

Kako izveštava Iceland Monitor, bankari su proglašeni krivim za zločine koji se odnose na lažno finansiranje kupovine akcija – banka pozajmi novac za kupovinu akcija dok koristi svoje deonice kao zalog za kredite.

Takođe su proglašeni krivima za stvaranje obmanjujućeg zahteva za akcije Kauptinga putem obmane i pretvaranja.

Islandski pristup

Ove osuđujuće presude su samo poslednje u islandskim neočekivanim restrikcijama još od ekonomskog sloma. Vlasti su gonile bankarske šefove, izvršne direktore, državne službenike i korporativne pljačkaše za zločine u rasponu od insajderske trgovine do prevare, pranja novca, obmanjujućih tržišta, povrede dužnosti i laganja zvaničnicima.

U međuvremenu se propala ekonomija tako spektakularno oporavila nakon puštanja njihovih banaka da propadnu, namećući kontrolu kapitala i štiteći svoje građane a ne šefove elitnih banaka koji su odgovorni za nered.

Ova odlučnost da drži ljude odgovornim za postupke koji su doveli da intenzivne finansijske bede je u totalnoj suprotnosti sa Velikom Britanijom, ostatkom Evrope i SAD. Da, nametnutne su kazne za prestupe 20 najvećih banaka, kao što su manipulacija tržištem, pranje novca i prodaja hipoteka, ali ovi troškovi padaju na akcionare i, ometanjem sposobnosti banaka da pozajme, oni takođe kažnjavaju ostatak društva.

U međuvremenu, krivi stariji bankari, zahvaljujući vladinim kaucijama, nastavljaju da ostvaruju ogromne profite i skupljaju svoje bestidne bonuse kao da se ništa nije desilo.

Prošle godine, Međunarodni monetarni fond je objavio da je Island postigao ekonomski oporavak “bez ugrožavanja svog modela blagostanja“ ili neopravdanog kažnjavanja svojih građana za zločine koje su počinili njihovi bankari.

Island je u pravu za osuđivanje svojih bankara – a SAD i Evropa greše u tome što su samo zadali par udaraca po ruci i dali zeleno svetlo za buduće pronevere.

Leave a Comment