EVROPSKI ZVANIČNIK HAHN ODRŽAO VASPITNU LEKCIJU: Pogledajte kako će EU kazniti bh političare ako ne bude reformi…

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je u posjeti Sarajevu kako bi ponovo istakao posvećenost Evropske unije pružanju podrške zemlji na njenom putu ka EU i razgovarao o provedbi neophodnih reformi i mjera.

Komesar Hahn se susreo s ključnim političkim predstavnicima, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, članove Predsjedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića te predstavnike svih glavnih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu o opredjeljenosti za zajednički rad u procesu EU integracija u februaru 2015. godine. Komesar je također otvorio novu zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, koja je izgrađena uz finansijsku podršku EU.

Uoči ove važne posjete, komesar Hahn je izjavio:

“Evropska komisija i zemlje članice duboko su zabrinute dosadašnjim nedostatkom napretka u provedbi neophodnih reformi u 2017. Iako je Evropska unija više nego ikada posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu EU integracija, čini se da se lideri na vlasti i u opoziciji više bave uobičajenim nacionalističkim temama i pričama o ‘krizi’, umjesto da se fokusiraju na pravi posao pred njima. Na sastancima s predstavnicima vlasti ću naglasiti da komisija očekuje da će izabrano vodstvo Bosne i Hercegovine ispuniti ono na šta su se obavezali Izjavom iz februara 2015. Jedini način za napredovanje u procesu EU integracija jeste postizanje konkretnih rezultata u provedbi reformi. To uključuje i mjere predviđene Reformskom agendom, otvaranje novih radnih mjesta, ojačavanje vladavine prava, te unapređenje kvaliteta i učinkovitosti javne uprave. To također uključuje i usvajanje neophodnih strategija na nivou cijele zemlje, na primjer u sektoru poljoprivrede, kako bi imala koristi od značajne finansijske pomoći EU. Ovo će više pomoći zemlji da se približi Evropskoj uniji, nego što će to učiniti retorika podjela, a prije svega će biti od direktne koristi građanima Bosne i Hercegovine”, poručio je Hahn.

Leave a Comment