Fudbalski savez RS-a predložio Seedorfa, Kollera, Weissa i četiri regionalna trenera

Član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Mile Kovačević potvrdio je u izjavi za Klix.ba osam imena koje je Fudbalski savez Republike Srpske predložio Komisiji za imenovanje novog selektora reprezentacije BiH.

On je otkrio da se među osam imena nalaze i imena nekoliko veoma poznatih trenera, koja će sigurno iznenaditi javnost u BiH, ali prema njegovim riječima, Komisija za imenovanje novog selektora bi trebala stupiti u kontakt s njima i vidjeti da li postoje šanse za saradnju.

 

“Razgovorali smo u toku dana i ja sam već poslao imena potencijalnih kandidata s kojima bi trebalo obaviti razgovor. Da li će oni biti kandidati, trenutno ne znam, ali potrebno je sklopiti mozaik uslova i preduslova te s ovim trenerima obaviti ozbiljan razgovor. Naši kandidati su: Marcel Koller (bivši selektor Austrije), Vladimír Weiss (selektor Gruzije), Vinko Marinović, Boško Đurovski, Matjaž Kek, Srečko Katanec, Robert Prosinečki i Clarence Seedorf. To su naše želje, naša promišljanja i mi molimo našu komisiju da pokuša stupiti u kontakt s njima i vidjeti ima li prostora za saradnju”, otkrio je Kovačević za Klix.ba.

 

Nakon toga, on je rekao kako su iz Fudbalskog saveza RS razočarani zbog dva neuspjeha u posljednja dva ciklusa te je rekao da se izbor selektora ne smije zaustaviti samo na dva potencijalna imena.

 

“Mi želimo do iduće sjednice imati informaciju ko je najbolji od svih kandidata. Dva kandidata o kojima smo jučer razgovarali su kvalifikovani, zanimljivi, ali to ne znači da se trebamo zaustaviti samo na njima. Razočarani smo određeni vremenski period, gladni smo i željni uspjeha i zbog toga želimo da proširimo tu lepezu”, rekao je Kovačević.

 

Kovačević također smatra da Nogometni savez BiH ne treba izlaziti u javnost s cifrom koju su spremni ponuditi selektoru te je kazao kako se plata za novog selektora može dodatno poboljšati.

 

“Takvu odluku niko nije donio. Platu od 15.000 eura je imao gospodin Baždarević, a mi želimo da čujemo koliko određeni trener traži i da li mu mi to možemo pružiti. Ta plata se može proširiti, a ako selektor bude zadovoljavao naše kriterije, mi imamo prostora da mu pružimo još bolje uslove. Ja sam protiv toga da mi nastupamo iznosom koliko smo spremni ponuditi selektoru, već trebamo saslušati njihove koncepte, pružiti naše najbolje mogućnosti pa da onda vidjeti do kojeg nivoa možemo ići”, rekao je Kovačević.

 

Podsjetimo, Izvršni odbor NSBiH jučer nije odabrao novog selektora reprezentacije BiH, a nova sjednica na kojoj bi trebalo biti poznato ime nasljednika Mehmeda Baždarevića zakazana je za 29. novembar. Ipak, navodi se da bi ime novog selektora trebalo biti poznato tek početkom sljedećeg mjeseca zbog posjete predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksandera Čeferina krajem ovog mjeseca.

Leave a Comment