Hapšenje u Sarajevu: Čuvar šume “pao” s obilježenim novčanicama

Pripadnici Odjeljenja za privredni kriminal MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su jučer u 15 sati Sadina Rizvu (27) iz Hadžića, čuvara šume zaposlenog u Upravi za šumarstvo KS zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Akcija kodnog naziva “Green” provedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a predstavlja nastavak aktivnosti na sprečavanju nelagalne sječe i prodaje državne i privatne šume na podučju Kantona Sarajevo.

 

Kako saznajemo, Rizvo je već neko vrijeme bio pod istragom, a prilikom pretresa kod njega su pronađene obilježene novčanice, koje potječu iz krivičnog djela.

 

Nakon kriminalističke obrade u policiji, Rizvo je predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

 

– Osumnjičeni je predat Tužilaštvu, a nakon što ga u zakonskom roku ispita potupajući tužilac, odlučit će o daljim mjerama koje će protiv njega biti poduzete – potvrdila nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, kazavši kako se istraga u ovom slučaju nastavlja.

 

Zanimljivo je i to da, u vrijeme dok se i dalje hapse uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo KS, Općinski sud u Sarajevu ukida mjere zabrane za 12 osoba ranije uhapšenih u akciji “Brist”, a koji se sumnjiče za višemilionski kriminal u vezi s prodajom državne i privatne šume na području KS i HNK.

 

Mjere zabrane su im ukinute uprkos tome što je sud utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili više krivičnih djela i to udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, šumska krađa i nedozvoljena trgovina.

 

Kako je jučer saopćeno iz Tužilaštva KS, postupajuća sutkinja je i pored činjenice da je opsežna istraga u toku i da se za osam osoba osnovano sumnja da su počinili krivična djela i to u okviru službene dužnosti, ukinula mjeru zabrane obavljanja poslovne aktivnosti.

 

Također, ukinute su mjere zabrane kontaktiranja i sastajanja osumnjičenih sa svjedocima.

 

Na ovakvu odluku Tužilaštvo KS je uložilo žalbu Općinskom sudu u Sarajevu.

 

Leave a Comment