Hearne: Secesija nije dopuštena po Dejtonu

Dejton je vrlo jasan: BiH se sastoji od dva entiteta i nijedan od njih nema pravo na otcjepljenje. To je precizno navedeno u tom međunarodnom ugovoru. Secesija nije dopuštena po Dejtonu i, slijedom toga, u Ustavu BiH navedeno je da je to država u kojoj su dva entiteta, poručio je Dennis Hearne, glavni zamjenik visokog predstavnika.

Ovaj iskusni američki diplomata prije mjesec je stupio na dužnost. U intervjuu za Dnevni avaz Hearn iznosi svoja stajališta o situaciji u Bosni i Hercegovini, regionu, te ulozi i budućnosti OHR-a.

– Ovdje sam da podržim visokog predstavnika u njegovom mandatu poštivanja i provođenja Dejtonskog sporazuma. Nakon 20 godina, vraćam se u BiH i želim imati što više interakcije sa strukturama u vlasti. Osim supervizije Brčkog, koje mi je u mandatu, posebno me zanimaju pitanja provođenja izbora i vladavine zakona. U segmentu vladavine zakona, zanima me borba protiv korupcije – kazao je on.

Kada su u pitanju izbori, po njegovim riječima ima dosta stvari – od odluke Ustavnog suda BiH u slučaju apelacije Bože Ljubića do poštivanja presude „Sejdić-Finci”.

– Postoji dosta pitanja koja se moraju riješiti kako bi izbori u oktobru naredne godine bili održani. Imamo vremena i mislim da se sva otvorena pitanja mogu riješiti, ako postoji volja lidera stranaka – rekao je, između ostalog, Hearne.

Leave a Comment