Hercegovina uoči 29. novembra: Strah od presude Prliću i drugima

U srijedu 29. novembra Haški sud donijet će pravomoćnu presudu za šest visokorangiranih političara nekadašnje tzv. Herceg-Bosne.

Kako se bliži datum izricanja presude, atmosfera u Hercegovini, prije svega u Mostaru, dosegla je svoj vrhunac.

Nakon što je 8. juna na stadionu Pod Bijelim Brijegom organiziralo koncert podrške „hrvatskim uznicima“ u Hagu, Udruženje Hrvatsko srce nade Mostar u utorak će u Mostaru održati i molitveni skup u znak podrške Jadranku Prliću i još petorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne.

Uoči obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru su na Partizanskom groblju napadnute delegacije udruženja antifašista i SDP-a, zatim studenti iz Hrvatske, Srbije i Slovenije koji su bili u posjeti Mostaru, a dan kasnije razbijene su i spomen ploče na groblju.

Policija kao ni svih prethodnih godina nije pronašla počinitelje ovih nedjela, iako se radi o skrnavljenju nacionalnog spomenika.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović jedini je političar koji nije imao nikakvu reakciju na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, ali zato je danas kazao kako očekuje oslobađajuću presudu HB šestorki.

Samoproglašeni legalista nema problema s tim da drži pravosudne lekcije i vrši pritisak na sud kada se radi o presudi Prliću i ostatku ekipe. Uostalom Čović je i u Hagu posjetio Prlića i pružio mu podršku.

Navijači Zrinjskog, kluba za koji odnedavno navija i sam Čović, na posljednjoj utakmici u Mostaru pjevali su uvredljive pjesme na račun države BiH, iste one države čiji je Zrinjski prvak već dvije godine uzastopno.

Glas akademske zajednice u Hercegovini ne čuje se uopšte, a oni koji se usude progovoriti protiv vlasti pod kontrolom HDZ-a i Dragana Čovića završe pretučeni na svojim radnim mjestima poput profesora Slave Kukića.

Sve nabrojano samo je pokazatelj u kakvoj atmosferi se u Mostaru očekuje pravomoćna presuda Prliću i ekipi.

Prvostepenom presudom Haški tribunal osudio je šestoricu zvaničnika nekadašnje takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine.

Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Razlog za ovakvo djelovanje HDZ-ove vlasti u Hercegovini krije se u činjenici da mnogi ozbiljni pravni stručnjaci u svijetu vjeruju kako će i pravomoćna presuda biti identična prvostepenoj.

Zato, ne treba uopće da nas čudi ovakva vještački kreirana atmosfera u gradu na Neretvi uoči 29. novembra i konačne potvrde o zločinačkoj tvorevini Herceg-Bosni.

Leave a Comment