Husein Hujić, Asocijacija inovatora BiH: Zašto se ne primjenjuju inovacije čiste bosanske pameti?

Autor: E. Duvnjak-Šalaka

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine ponos je ove zemlje. Nastala je 1994. godine i do sada su njeni članovi proizveli 370 inovacija i dobili impozantnih 1.460 priznanja.

Husein Hujić, osnivač Asocijacije i njen generalni sekretar, sa ponosom ističe da imaju članove iz cijele zemlje, njih 420, od Velike Kladuše do Trebinja s jedne strane, i od Neuma, preko Posušja pa sve do Brčkog, Bijeljine. Ipak, sa nevjericom se pita zašto pored toliko uspjeha, inovacija, naši privrednici ih ne primjenjuju? Tačnije, zašto naša država ne pomaže privrednike ohrabrujući ih u primjeni inovacija tako što će ih osloboditi poreza, doprinosa.

– Volim reći kako su naše pčelice radilice proizvele 370 tona meda, odnosno 370 inovacija, potencijalno razvojnih projekata. Taj trezor mi posjedujemo! Imamo oko 1.460 priznanja za pamet. I pored svega, inovacije čiste bosanske pameti se ne primjenjuju, nema ih u privredi Bosne i Hercegovine. Ima ih tu i tamo, ali to je simbolično. Jedan od razloga je što porezni sistem u BiH oporezuje uvođenje novog proizvoda, inovaciju. Dakle, privrednici bi željeli tu inovaciju, ali ne mogu to izdržati, a država bi mogla tu da pomogne. Da oslobodi privrednika u dijelu istraživanja i razvoja od svih poreza i doprinosa. Pa, ako ne uspije, neće propasti, a država neće osjetiti, a ako uspije, država dobija novi izvor budžetskih prihoda koji će trajati ko zna koliko dugo – govori nam Hujić, koji je svoju prvu inovaciju napravio šezdesetih godina.

Dodaje kao su inovatori bili na mnogobrojnim sajmovima.

– Njihovi posjetioci su ljudi koje zanimaju tehničko-tehnološke novine. Tu su privrednici, ti posjetioci misle da dobre inovacije dolaze iz zemlje gdje je dobra privreda. E, tu ih mi lažemo. Nije u našoj zemlji dobra privreda, ali inovacije su dobre. Gdje god odemo, mi pobijedimo. Razni, ja ih zovem, glasnogovornici, kukaju kako je imidž naše zemlje loš. Pa neka nama bolan daju pare, da hodamo širom kugle zemaljske, pa će vidjeti kako će biti poboljšana slika Bosne i Hercegovine – govori Hujić.

Upitan da li ipak ima privrednika koji primjenjuju inovacije, kaže da ih ima malo i da zapravo ima inovatora koji sami unovče svoje inovacije.

– Recimo, imate inovatore koji dignu kredite, počnu raditi sami. Jedan kolega u Žepču ima tvornicu, zapošljava 20 radnika na bazi svoje inovacije. Radi se o inovaciji, vrata i prozori sa tri stakla i venecijaneri, zavjese kod njega su između stakala, nema prljanja. Imamo toga još, ali to je beznačajno. Naime, Institut za intelektualno vlasništvo BiH postoji od 1993. godine. Od tada do kraja 2016.godine ukupno je podneseno prijava za priznanje patenta oko 1.250 Institutu, govorim o domaćim licima. A to su inovatori pojedinci i privredni subjekti. Među tih 1.250 je oko dvije trećine članova našeg udruženja. Što se tiče privrednika, ima ih negdje 10-15. To vam sve govori – priča nam Hujić.

Na kraju smo se osvrnuli na novac koje će Asocijacija inovatora BiH dobiti po odluci Vlade FBiH od igara na sreću i proslijediti inovatorima. Riječ je o 73.106.89 KM.

– Taj novac nije dobila Asocijacija za svoj rad, već da taj novac ide za nagrađivanje inovatorima i mi ćemo to naravno učiniti. A da li će Asocijacija dobiti nešto od toga zaista ne znam, a nije ni bitno – rekao nam je Hujić.

Leave a Comment