Inzko: BiH treba da bude pravna i edukovana država

Univerzitet u Sarajevu upriličio je danas povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine tribinu o temi “Bosna i Hercegovina danas i sutra”, a predavanje je održao visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Dobrodošlicu studentima, profesorima, dekanima, kao i visokom predstavniku poželio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, koji je ukazao na važnost obilježavanja Dana državnosti BiH.

On smatra da se usprkos svim nastojanjima i destrukcijama mora istrajati na afirmaciji vrijednosti koje ima BiH – multetičnost, multireligioznost i multikulturalnost, jer je to garant opstanka države BiH i u budućnosti.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je u izjavi za medije kazao da kada razmišlja o budućnosti BiH ima dva fundamentalna zaključka, a to je da BiH bude pravna i edukovana država.

Pojasnio je da se prvi fundament temelji na vladavini zakona i prava, a to je neovisno pravosuđe, utemeljen sudski sistem i policija, dok edukacija podrazumijeva jake univerzitete, naglasivši da “ako BiH ne bude imala dobru edukaciju, pogotovu univerziteti, onda neće biti tako dobra budućnost za državu”.

Istakao je da je Univerzitet u Sarajevu dao ogroman broj apsolvenata, prije i poslije rata, a jedan od studenata tog Univerziteta, podsjetio je Inzko, bio je i Boris Nemšić jedan od najuspješnijih direktora austrijskog Telecoma. Podvlači da studenata i naučnih radnika iz BiH ima po svim fakultetima u svijetu.

– I zato sam ovdje, da dam podršku tom sektoru edukacije – kazao je Inzko.

Komentirao je i presudu generalu Ratku Mladiću, istaknuvši da je ona možda prekretnica, te da se ipak trebamo okrenuti budućnosti. Smatra da presudu Haškog suda treba poštovati, iako je za neke ona bila prekasna, a za neke preuska.

Ponovio je da, na žalost, oni koji su mrtvi ne mogu se vratiti, ali svakako da presuda treba biti šansa za budućnost, te izrazio nadu da će se “možda na političkoj sceni pojaviti neki Nelson Mandela kako bi narodi na ovim prostorima imali zajedničku i bolju budućnost i iskoristili sve talente na akademskom tlu”.

 

Leave a Comment