Inzko razgovarao s delegacijom HDZ-a BiH povodom Izbornog zakona

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne sastali su se danas s delegacijom predstavnika Hrvatske demokratske zajednice BiH iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na njihov zahtjev, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Parlamentarni zastupnici su visokog predstavnika i njegovog zamjenika upoznali s njihovim stavovima u pogledu Izbornog zakona BiH.

Visoki predstavnik je izrazio zanimanje za status razgovora između političkih stranaka o ovom pitanju.

Rekao je da je “međunarodna zajednica jedinstvena u stavu da politička kriza nakon izbora 2018. godine nije neizbježna”.

Izbori se moraju održati u oktobru 2018. i njihovi rezultati se moraju neometano provesti. Također, moraju biti provedene i odluke Ustavnog suda, naglasio je.

– Očekujemo od vas, stranaka u Parlamentu, da rješavate ovo pitanje putem sastanaka i pregovora u duhu kompromisa kako bi se pronašlo rješenje – kazao je Inzko.

Visoki predstavnik i delegati su također kratko razgovorali o pitanju reforme Javnog RTV sistema.

Inzko je naglasio da je prioritet OHR-a da pomogne jačanju finansijske stabilnosti, političke i profesionalne nezavisnosti Javnog RTV sistema.

 

Leave a Comment