Kako građani mogu zaštititi svoju imovinu od kradljivaca?

U cilju očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti, policijski službenici Policijske uprave Doboj sprovode planirane preventivne aktivnosti u cilju suzbijanja vršenja krivičnih djela u kojima su objekt napada imovina građana i infrastrukturni objekti. “Apelujemo na građane da i sami preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu. Ako trenutno niste kod kuće ili ako odlazite negdje na odmor te duže vrijeme ne boravite u svojim kućama, o tome obavijestite osobe od povjerenja, kako bi izvršili obilazak vaših domova i nagledali vašu imovinu.

Kako bi se zaštitili od eventualnih provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim, građanima savjetujemo da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne duže vrijeme. Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu.

Građanima takođe  preporučujemo da ukoliko su u mogućnosti, na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite (osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarm, video nadzor i sl.). Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete koje građani često ostavljaju neobezbjeđene u dvorištu, treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani.

Za vrijeme odsustva, u stambenim objektima u kojima ne boravite, ne ostavljajte novac, nakit i druge vrijedne predmete, već ih povjerite nekome na čuvanje. Dobro je obezbjediti fotografije nakita i vrijednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela.

Ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako krimogena lica ne bi stekla utisak da u kući ili stanu niko ne boravi. Na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu,  obavjestiti lično samo one koje je neophodno.

Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preručujemo da kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor, izvade ključ iz kontakt brave, i da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca.

Za prvih deset mjeseci tekuće godine broj krivičnih djela protiv imovine smanjen je za 14,5%, od čega je broj krivičnih djela teških krađa smanjen za 20%, a krivičnih djela krađe za 19,6%,  u odnosu na isti period prethodne godine. Podsjećamo da je zaštita od kriminala umnogome  efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine i ukoliko sarađuju međusobno sa policijom. Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122,  koji može biti i anononiman”, navode iz MUP-a RS.

Leave a Comment