Ko ima korist od utakmica reprezentacije BiH u terminu koji nije odobrila FIFA?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će krajem januara 2018. godine dvije prijateljske utakmice u Americi protiv SAD-a i Meksika. Utakmica protiv SAD-a igrat će se 28. januara u Los Angelesu, a protiv Meksika 31. u San Antoniju.

 

Odigravanje ovakvih utakmica s razlogom povlači pitanje s kojim ciljem i za čije interese se ugovaraju utakmice.

 

Januar nije uopšte FIFA-in termin za odigravanje prijateljskih utakmica, tako da ćemo protiv SAD-a i Meksika sigurno igrati bez naših najboljih igrača koji igraju u inostranim klubovima (Džeko, Pjanić, Kolašinac, Begović…), jer će tada imati obaveze u svojim klubovima.

 

Protiv SAD-a i Meksika igrat će igrači iz domaćeg prvenstva koji će tada biti na zimskoj pauzi i potpuno van takmičarske forme, te će takvi biti prisiljeni da idu na dugo putovanje po Americi.

 

Reprezentacija još uvijek nema selektora, on bi trebao biti imenovan do kraja novembra, najkasnije do kraja ove godine, tako da se sa sigurnošću može reći da neće biti uopšte upoznat s kvalitetom i formom igrača koje će pozvati.

 

Navijači se s pravom pitaju hoće li selektor uopšte sastavljati spisak igrača ili će dobiti gotov od onih koji su i dogovorili utakmice u ovom terminu.

 

Utakmica protiv Meksika igra se u San Antoniju, drugom po veličini gradu u saveznoj državi Texas sa 1,3 miliona stanovnika od kojih 63 posto čine doseljenici iz zemalja Latinske Amerike, najvećim brojem iz Meksika. U San Antoniju živi zanemariv broj ljudi iz BiH.

 

Ulaznice za utakmicu između Meksika i BiH puštene su u prodaju putem online servisa i prije nego što je Fudbalski savez BiH potvrdio da je utakmica dogovorena što samo pokazuje da je utakmica dogovorena samo s jednim ciljem – da navijači Meksika mogu gledati svoju reprezentaciju.

 

Meksiku ne predstavlja problem što se ne radi o zvaničnom FIFA terminu za odigravanje utakmica, jer većinu meksičke reprezentacije čine igrači iz njihovog domaćeg prvenstva, tako da će nastupiti u gotovo najjačem sastavu bez svega nekoliko igrača koji igraju u Evropi.

 

Reprezentacija bi svoje utakmice trebala igrati zbog navijača, ali ako pogledamo da je naša reprezentacija od posljednjih 19 prijateljskih utakmica samo dvije odigrala na domaćem terenu, zadnju prije više od tri godine protiv Lihtenštajna, onda s pravom možemo reći da naš Savez dogovara utakmice zbog menadžerskih agencija, a ne zbog navijača.

 

Fudbal je odavno postao biznis i sredstvo za sklapanje unosnih poslova, a navijači su tu samo sporedna uloga. Barem kada je u pitanju FS BiH.

Leave a Comment