Ko ne zna, ne zna: Neobjašnjiva greška u najpopularnijem TV kvizu u Srbiji

Najpopularniji TV kviz u Srbiji “Slagalica” jučer je iznenadio sve svoje gledaoce i izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama.

Naime, u igri “Ko zna zna” pojavilo se pitanje “Rudolf Morejev je bio: kompozitor, operski pjevač ili baletski igrač”, čime je tim kviza pokazao neznanje.

 

Nakon što se nijedan od igrača nije prijavio da da odgovor, automatski se na ekranu pojavilo da je Morejev bio baletski igrač.

 

Takmičari se nisu pobunili, voditeljica je klimnula glavom, supervizori su se složili i igra se nastavila dalje. Ali na Twitteru su ljudi odmah skrenuli pažnju na to da Rudolf Morejev nije bio baletski igrač. Zaporavo, niko ne zna ko je Rudolf Morejev jer se njegovo ime ne spominje nigdje, piše Kurir.

 

S druge strane, Rudolf Norejev jeste bio jedan od najvećih baletskih igrača 20. vijeka.

 

Baletsku karijeru započeo je u sibirskom gradu Ufi. Sredinom 1950-ih godina odlazi u Lenjingrad na studije baleta. Poslije velikog uspjeha na sceni baleta Kirov u Parizu i izvanrednih nastupa Nurejeva u “Labudovom jezeru” i “Bajaderi” 1961. godine zatražio je azil i ostao u Parizu. Iduće godine angažovan je u Kraljevskom baletu u Londonu, kao prvi igrač. Poslije 26 godina je pokušao da se vrati u Rusiju, ali ga bolesna majka nije prepoznala, a mnogi Rusi nisu ni znali da postoji. Dugo su ga smatrali izdajicom zbog toga što se okrenuo Zapadu, pa je moralo proći mnogo godina prije nego što će Rusi prihvatiti njegov ogroman doprinos baletu.

 

Rudolf Nurejev umro je od side u 55. godini. Sahranjen je na groblju u predgrađu Pariza. Širom svijeta je 2013. godine održana svečanost povodom 20 godina od njegove smrti. Ovo dokazuje da je čovjek zaista bio legenda, te je sramotno napraviti ovakvu grešku u čuvenom kvizu.

Leave a Comment