Kolinda, “zaboravili ste” da je u odbranu Hrvatske živote položilo i 1.187 Bošnjaka!

Zbog čega je ta Kolindina ulica jednosmjerna i zašto zaboravlja ili svjesno prešućuje da je 1.187 Bošnjaka dalo živote za odbranu Hrvatske? Ili svaki sedmi poginuli bojovnik! A u Domovinskom ratu je sudjelovalo više od 25 hiljada Bošnjaka, što je, prevedeno na vojnički jezik, više od dvije divizije.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obraćanjem javnosti nakon povratka sa Islanda pokušala je relativizirati presudu Haškog tribunala za ratne zločine šesterici bivših visokih funkcionera takozvane Herceg-Bosne: Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, koju je izreklo Žalbeno vijeće Tribunala.

Ovo vijeće je čelnicima tzv. Herceg-Bosne potvrdilo prvostepene kazne, a presuđenim udruženim zločinačkim poduhvatom dokazalo agresorske namjere Hrvatske za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Grabar-Kitarović je, ne trepnuvši, oreol mučenika dodijelila Slobodanu Praljku, koji je, popivši otrov, izvršio samoubistvo u haškoj sudnici.

Iako je Tribunal u Hagu kazao drugačije, predsjednica je ponovila kako “Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se odbranio od velikosrpske agresije braneći svoju opstojnost”.

Po ko zna koji put predsjednica naših zapadnih susjeda ponovila je kako je Hrvatska uz SAD najviše učinila da BiH postane slobodna i nezavisna država; među prvima priznala BiH, primila stotine hiljada izbjeglica iz BiH, tamo su se liječili ranjenici iz BiH te na poziv Alije Izetbegovića spriječila ponavljanje nove Srebrenice u Bosanskoj krajini i doprinijela oslobođenju ovih dijelova BiH.

Grabar-Kitarović je u nabrajanju zasluga (ne)svjesno zaboravila šta je uzrok, a šta posljedica jučerašnje presude. Propustila je da objasni od koga je branjena opstojnost hrvatskog naroda u BiH? Nije kazala ko je koga razoružao na linijama odbrane i strpao kao stoku u logore po hercegovačkom kršu! Kolindi ništa ne znače ubijanja Bošnjaka u Bugojnu, Konjicu, Gornjem Vakufu, Kaknju, Žepču i objašnjenje – po čijoj naredbi… koja su kasnije izazvala odgovor jedinica Armije BiH. Kako su i zašto dojučerašnji saveznici postali ljuti neprijatelji?

Jedan od zatočenika u logoru kod Konjica bio je i današnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je nakon pola godine oslobođen uz posredovanje velikog Bosanca fra Petra Matanovića.

Naglašavanje te humane strane agresije na BiH i prijema izbjeglica i ranjenika najblaže rečeno je licemjerno, jer Hrvatska je za sve to podržana međunarodnom pomoći, kroz koju je svašta znalo “zalutati”. Po Dalmaciji se i danas nosi odjeća koja je bila namijenjena bosanskim izbjeglicama, a pogotovo mučno je bilo na jednom otočiću kod Šibenika, koji je odbranjen i zaslugom Bošnjaka.

Prvi avion agresorske JNA na nebu iznad Šibenika oborio je Bošnjak – Kadir Kopić, koji je kasnije poginuo na Kruševu kod Olova. O tome postoje i videozapisi. Prve napade na ovaj grad odbili su bosanski građevinski radnici. Vraćeno im je ponižavanjem izbjeglica.

Ko je ratovao po Baniji, oko Siska? Bošnjaci iz Bosanske krajine ostavljali su kosti oko Slunja, Karlovca… imali su čitave jedinice.

Zašto se niko ne sjeća junačine Šefika Pezerovića, prvog poginulog Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu? Njegov memorijal organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Taj memorijal je svojevrsna opomena, odbrana od zaborava doprinosa Pezerovića i njegovih saboraca, uglavnom Bošnjaka.

Dubrovnik je i danas turistička meka dobranom zaslugom i Bošnjaka, čija imena bi trebalo da budu uklesana na zidinama ili na Stradunu. Neki od njih su i preživjeli, a danas teško žive. A tih godina i, nekih u poraću, ispričane su brojne priče o junaštvu i podvizima Emira Džankovića i gatačkih Bošnjaka koji su doselili u Župu dubrovačku i na Bosanku. Njihovim zaslugama odbranjen je Srđ! To svako u Dubrovniku zna, a danas Džankovića gotovo niko ne spominje.

Zbog čega je ta Kolindina ulica jednosmjerna i zašto zaboravlja ili svjesno prešućuje da je 1.187 Bošnjaka dalo živote za odbranu Hrvatske? Ili svaki sedmi poginuli bojovnik! A u Domovinskom ratu je sudjelovalo više od 25 hiljada Bošnjaka, što je, prevedeno na vojnički jezik, više od dvije divizije.

Udruženi zločinački poduhvat nije samo presuda za agresiju na BiH, nego na neki način i presuda hrvatskoj ignoranciji i bahatosti. Od žrtve, što svakako jest, postala je agresor. Tim činjenicama bi se trebalo baviti u budućnosti. Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila kako Haški tribunal neće pisati hrvatsku povijest, nego da će to raditi Hrvati. Ako je već tako, ne bi smjeli zaboraviti one koji su pomogli u odbrani Hrvatske. Za početak 1.187 Bošnjaka!

Leave a Comment