Kotromanović: Zoljom sam gađao vozilo u kojem je bio Mladić, ali…

Bivši hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović u razgovoru za Novi list ispričao je svoj bliski susret s osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Mjesto radnje je bilo na putu između Knina i Hrvaca gdje je Mladić odlazio na pregovore s hrvatskom stranom. Kotromanović je čak i zapucao na Mladića, ali na kraju nije sve ispalo kao što je planirao.

– On je bio zapovjednik Kninskog korpusa, protiv kojeg smo se borili u Hrvatskoj, a u BiH je bio zapovjednik vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili. Iako je završio vojnu školu JNA o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu, uostalom, mi smo tu takozvano struku doveli do nekoliko poraza. No, što se tiče samog Mladića, imali smo dosta bliski susret 1991. godine, dok sam bio u specijalnim jedinicama. On je putovao prema Hrvacama kod Sinja na pregovore s Ivom Čovićem, a mi smo bili tad već nekoliko dana u neprijateljskoj pozadini. Napravili smo jednu akciju na borbena vozila koja su nailazila iz smjera Vrlike, a u jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. Tad smo po prvi put koristili u akciji zolje i ja sam iz tog oružja pucao na borbeno oklopno vozilo u kojem je bio Mladić – priča Kotromanović.

Ističe da “udaljenost vozila je bila samo 4-5 metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se od vozila i eksplodirao stotinjak metara dalje“.

– Kada je Mladić nakon toga došao u Hrvace, pričao mi je Čović, prijetio im je, vikao i gotovo ih zarobio. No, mi stvarno nismo tad znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadaće kao specijalne jedinice – ispričao je Kotromanović u velikom razgovoru.

 

Leave a Comment