Mektić: Nećemo dozvoliti nošenje vehabijske ili slične brade

Nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da službenici Granične policije, dok su na dužnosti, mogu da imaju bradu, a tako je odlučio po apelaciji zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Safeta Softića, reagirao je i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

“Ustavni sud BiH je zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade policijskim službenicima  Granične policije BiH dok su u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere”, ističu u Ustavnom sudu BiH.

Odluka Ustavnog suda mora da se poštuje, poručuje ministar Mektić te dodaje da će i on sugerisati direktoru Granične policije na koji će način ispoštovati odluku Suda, ali sa novim pravilima – da brada uniformisanih službenika može da bude dugačka najviše  jedan centimetar i uredno oblikovana.

“Ko god misli da će mu biti omogućeno nošenje vehabijske ili bilo koje druge slične brade, to odgovorno tvrdim da nećemo dozvoliti. Dozvolićemo na način da to bude neka vrsta evropskog standarda, iako mi je poznato da pojedine države iz okruženja imaju takve pravilnike o zabrani nošenja brade, evo ovo će biti naše rješenje“, kazao je  Mektić, prenosi ATV.

Leave a Comment