Milion vlasnika androida nasjelo i skinulo lažni WhatsApp

Ovaj vikend bio je prilično buran za vlasnike Androida koji su planirali isprobati WhatsApp. Umjesto prepoznatljivog alata za čavrljanje, dočekala ih je hrpa reklama, prenosi tportal.hr.

 

Čitatelji Reddita nedavno su u trgovini Google Play prepoznali zapanjujuće uvjerljivu lažnu verziju WhatsAppa. Prevarantsku aplikaciju za čavrljanje skinulo je preko milion korisnika koje je umjesto razgovora s prijateljima i bližnjima dočekala planina napornih reklama.

 

Prema izvještaju Hacker Newsa, lažna aplikacija WhatsApp jedva se razlikuje od originala. Jedina stvar koja je čini drukčijom je ime autora koji je pored naziva kompanije dodao razmak.

 

Jedan od sudionika razgovora na Redditu naglasio je da ovo nije izolirani incident – čak ni za WhatsApp. Ako ste dovoljno hrabri i krenete pretraživati aplikacije unutar trgovine, dobit ćete čak sedam lažnih appova koji koriste malo izmijenjeno ime proizvođača. Prevaranti koriste uskličnike, razmake, zareze i apostrofe kako bi prevarili neupućene. Što je najgore od svega, sve ove varijante aplikacije imaju recenzije od minimalno četiri zvjezdice. Za ovo možemo biti zahvalni sistemu ocjenjivanja na Google Playu, a on je i dan danas – apsolutni haos.

 

Lažni WhatsApp po ko zna koji put potvrđuje da Google Play iz dana u dan postaje sve opasnije mjesto. U dosadašnjim incidentima sigurnosni stručnjaci i nesretni korisnici znali su naići na malware u aplikacijama za čavrljanje, niskobudžetnim videoigrama, pa čak i u lažnoj verziji Pokemona Go.

 

U ovom slučaju, doduše, Google nije odbranio softver koji pripada njihovom izravnom konkurentu – Facebooku. Nakon što je situacija izmakla kontroli autor lažnog WhatsAppa promijenio je ime kompanije ‘WhatsApp Inc.’ u svoje.

Leave a Comment