MLADEN IVANIĆ, OTVORENO: “Uskoro istina o tezi da su Bošnjaci žrtve”!

Ne sporim da je bilo, posebno u prvim godinama, nepotrebnog potcjenjivanja Tribunala u Haagu i bojkota i to je politička greška koja je napravljena i mislim da je trebalo snažnije sarađivati, smatra član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić

Ivanić, pak, smatra, da to sud ne opravdava, jer su, kaže, imali mnogo istražitelja i mogli su i sami da dođu do izjava i svega što im je bilo potrebno za sudske procese.

 

“Jasno je da je to bilo politički rizično i da je bilo daleko oportunije ići s optužnicama protiv Srba, to je činjenica na koju će odgovorni morati da daju odgovore. Kako vrijeme prolazi, slika o sukobu u BiH se mijenja i vidi se da nije samo jedna strana odgovorna, tu se misli na srpsku, već da postoji odgovornost i drugih, s tim se svi moraju suočiti. Nedovoljno je definisano i neka vrsta teze nakon svih presuda je da su Bošnjaci bili žrtve, mislim da će se i taj dio istine vidjeti, da je ovo bio sukob u kome nije bilo nevinih”.

 

On kaže da presudu Ratku Mladiću nije komentarisao, ali da treba realno pogledati šta je Haag radio.

 

“Šest doživotnih presuda Srbima, a za zločine nad Srbima svega 50 godina. Bošnjaci koji se bave istraživanjem tvrde da je broj poginulih 100.000, od čega je srpskih žrtava 26.000. Nije normalno očekivati da bude toliko žrtava, a da bude samo 3 posto kazne od ukupnih kazni. Očekivalo se da sud bude jednak prema svima, nisam stekao takvo uvjerenje. Pokušaj da se presuda iskoristi za promjenu političkog uređenja, RS je realnost i njeno postojanje nema veze ni sa kakvom presudom, ona je rezultat međunarodnog ugovora, iza nje stoje međunarodne sile i to je neupitno”.

 

Govoreći o presudi “haškoj šestorci” Ivanić smatra da nije ta presuda donijela krizu u BiH i dodaje da sukobi među liderima Bošnjaka i Hrvata traju godinama.

 

“Dokaz za to je stanje u Mostaru, ne mogu dogovoriti kako Mostar treba da izgleda. Postoje dva koncepta. Hrvatska želi da imenuje svoje predstavnike u Dom naroda, da utiče na izbor Vlade Federacije, predložili su promjene zakona, bošnjačka struktura ne želi to da dopusti i to su dva koncepta koji vuku u krizu. Nije presuda povod, već duboko neslaganje dva naroda kako treba da izgleda Federacija”.

 

Ivanić kaže i da je Haag presudama vraćao BiH na teme iz prošlosti, jer postoje različiti pogledi.

“Svaka strana ima svoje viđenje istine i svaka strana vjeruje da je bila žrtva. Dobro je što je Haag završio mandat, više neće biti obrazloženje za probleme u BiH. Imamo tri vizije zemlje, Sarajevo bi voljelo da je zemlja bez entiteta, RS da je nezavisna, Hrvati da imaju svoj entitet, u takvim uslovima bilo kakve velike promjene proizvode sukobe. Zato se treba držati Daytona i graditi zemlju koja će pružiti mogućnost građanima da normalno žive. Na sceni da budu lideri koji su spremni na kompromis i mora da postoji veće poštovanje među narodima”.

Na komentare Bakira Izetbegovića o nezavisnosti Kosova, Ivanić smatra da predstavljaju nepotrebno “guranje prsta u oko”.

 

“Bošnjački političari traže od Srbije da prizna cjelovitost BiH, što Beograd radi, kad Beograd to očekuje onda dobije ovakav odgovor. Zar nije logično da poštujete i susjeda. To je nepotrebno stavljanje prsta u oko. Zamislite da je neko iz Beograda rekao da bi volio da je RS nezavisna, to bi proizvelo ogromne reakcije iz Sarajeva. Nije pametno za BiH da ulazi u ovakve razgovore, ne vidim šta bi Bošnjaci dobili tezom da bi priznali Kosovo”.

 

Ivanić kaže da je u posljednje vrijeme Rusija malo čvršće stala iza Republike Srpske, ali, smatra, to nije prešlo granicu i ne djeluje protiv BiH.

 

“Rusija nije izazivala nijednim stavom cjelovitost BiH, nekim potezima je više koristi imala Federacija nego RS, Federacija duguje najviše za gas tokom rata. Rusija čvršće stoji iza RS, i to ima opravdanja, jer je RS bila proglašavana nečim što je loše”.

Leave a Comment