Mladić poslao poruku Bošnjacima nakon presude: Evo šta je poručio

Ratko Mladić, bivši general bivše vojske Republike Srpske, osuđen je na doživotni zatvor, čime je Haaški tribunal ustvari i okončao svoj rad, dvije decenije nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Tako je konačno okončan historijski sukob činjenicama, sad je konačno poznato ko je počeo rat i zbog čega, poznato je zločinac i ko je sproveo genocid. Nakon presude, nije bilo izjava osuđenog generala koji je u teškom zdravstvenom stanju. No nakon što su se utisci malo slegli, stigla je i prva reakcija Mladića. Imao je poruku i za Bošnjake koji su s likovanjem i slavljem dočekali njegovu presudu kao i veći dio svijeta, ali i za Srbe koji su presudu primili s tugom.

“Borit ću se dok sam živ, da se ukinu ove nametnute laži i otkrije prava istina o borbi Srba. Ovo je bilo samo prvo poluvrijeme”, rekao je osuđeni general. Njegovu poruku je srpskim medijima saopštio njegov sin Darko Mladić.

Zločinac tješio suprugu

“Moj otac je poručio da je sve laž, da Haag nije sud, već NATO komisija i da ovo nije pravda. Sve je isključivo pokušaj da se kriminalizirae srpski narod koji se štitio od agresije”, kazao je Mladićev sin Darko.

“Bili smo desetak minuta zajedno poslije presude. Bio je ljut, iako je očekivao sve ovo. Tješio je moju majku Bosu, govorio joj da ne brine, jer joj je bilo teško”, dodaje.

“Ovo tijelo koje se naziva Sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, nije uspjelo u misiji, jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svjedočili kako je pravda zamijenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene. Presuda je u suprotnosti s njima. Cilj joj je širenje propagande i onemogućavanje budućeg mirnog života u regiji”, zaključuje sin Ratka Mladića.

Leave a Comment