MOL spreman prodati udio u INA-i Rusima

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL otvorena je za prodaju svog udjela u Ini, no dok se to ne dogodi, nastavit će upravljati Inom najbolje što zna, kazao je Pal Kara, glavni savjetnik za MOL grupu u intervjuu za mađarsku javnu televiziju M1 u ponedjeljak.

Odbor direktora MOL-a objavio je u 2013. da će Ina ili upravljati Inom na načelima tržišne ekonomije ili će mađarski udjel trebati biti iskupljen, podsjetio je Kara, a prenosi mađarski portal Portfolio.hu.

Sitaucija se nije promijenila i MOL ostaje otvoren za pregovore, čekajući prijedlog hrvatske strane “s velikim strpljenjem i poštovanjem”.

Portfolio navodi riječi čelnika ruskog Rosnjefa Igora Sečina u intervjuu Jutarnjem listu u subotu da bi ruska kompanija mogla preuzeti Molovo mjesto kao dioničara u Ini, ako hrvatska Vlada traži novog strateškog partnera.

Mol posjeduje tek nešto manje od polovine dioničkog udjela u Ini, no ima upravljačka prava u toj kompaniji. Hrvatska država drugi je veliki dioničar, sa 44,8 posto udjela.

Oba vlasnika već godinama se ne slažu oko strategije kompanije, uključujući sudbinu sisačke rafinerije, zaključuje Portfolio.hu.

Leave a Comment