Molitveni skup šestorci manipulacija vjerom i crkvom, apostolski nuncij treba obavijestiti Vatikan

Molitveni skup koji povodom izricanja drugostepene presude najvišim vojnim i političkim zvaničnicima tzv. Herceg-Bosne, organizuje udruženje branitelja HVO-a, čista je manipulacija i vjerom i crkvom, te upotreba vjere i crkve u političke svrhe, stav je fra Ive Markovića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

“Tu molitvu organizuje udruženje branitelja HVO-a, dakle hrvatska nacionalna politička organizacija organizuje molitvu. Molitva je najdublja intima vjere, to je razgovor s Bogom, a ovaj slučaj nema veze sa molitvom. Poruka te molitve jeste da su ti haški uznici unaprijed nevini, te da nisu krivi. Osim toga, ta molitva hoće reći da je Haški sud zapravo sud zla savremenoga svijeta, jedan nepravedni sud koji je protiv hrvatskog naroda. To je čista manipulacija i vjerom i crkvom, te upotreba vjere i crkve u političke svrhe”, poručio je fra Marković u izjavi za TV1.

Upozorio je da se tokom i poslije rata konstantno dešava nacionalna manipulacija vjerom, te da se ta praksa dešava i u ovom slučaju.

Fra Marković smatra da bi mostarski biskup trebalo da zabrani održavanje molitvenog skupa za haške optuženike, koji će, kako je najavljeno, biti održan u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru

“Zato je odgovoran apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, koji bi trebao o tome upozoriti biskupa i izvjestiti Vatikan. Stoga pozivam ambasadora BiH pri Vatikanu da upozori na ovo, kako bi crkva zaustavila degradaciju svoje misije”, kategoričan je fra Marković.

Ukoliko bi crkva dopustila ovakvo manipulaciju vjerom i sobom kao organizacijom, dovela bi u pitanje moralni korektiv koji ima u društvu.

“Takva crkva nije ambijent vjere, nije ambijnet života s Bogom, a onda se širi ateizam i ljudi otpadaju od crkve. Ako je crkva ovakva, niko pametan i odgovoran u njoj neće ostati”, mišljenja je fra Marković.

Kako je istakao, zgrožen je riječima patrijarha Irineja koji je za Ratka Mladića rekao da je nevin.

“Mladić je zločinac koji je u BiH posijao sjeme smrtni sa tolikim masovnim gorbnicama, a on govori da je nevin. Nigdje ne govori o žrtvama. Naše religije se time toliko sramote i gube svoje dostojanstvo da jednostavno to više nisu religije. To je jedna velikosrpska politička zločinačka oraginzacija koja je služila zločinu, a ne služi pravdi, dobroti i miru”, smatra on.

Govoreći o samoj presudi u slučaju “Prlić i ostali”, fra Marković je rekao da očekuje da će biti pravedna, te dodao da bi ovom presudom pravda trebalo da što više funkcioniše, jer “bez pravde nema mira, a mir je djelo pravde, kako se kaže u Bibliji”.

Mišljenja je takođe da je Haški tribunal, bez obzira na sve progovore, vrlo važno sredstvo pravde u današnjem svijetu, te da je najvažnije da se njegove odluke i presude prihvate.

“Vidite šta je sada bilo sa presudom Mladiću?! Čak i Srpska pravoslavna crkva kaže da je on heroj, što je nedopustivo i sramotno. Time ova crkva pokazuje da je paganska crkva. Volio bih da moja Katolička crkva prihvati pravdu Haškoga suda, te da uči ljude da se kaju i pokaju za svoje zločine”, istakao je, između ostalog, fra Marković u razgovoru za TV1

Leave a Comment