Nakon sastanka sa radnicima “Vitezita” ministar Džindić obećao da će dati ostavku, ukoliko im staž ne bude uvezan.

 

Grupa od 23 bivša radnika tvornice eksploziva “Vitezit” stigla je pješice iz Viteza ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.  Protestna šetnja duga skoro 80 kilometara trajala je dva dana i upozorava na problem neriješenog radno-pravnog statusa, odnosno neuvezanog staža..
U jutarnjim satima, negdje oko osam sati, preko Vogošće su krenuli put prema zgradi Vlade FBiH. Fotoreporter kao i novinar “Avaza” je na licu mjesta i zabilježio je njihov dolazak pred zgradu Vlade FBiH. – Umorni smo, pokisli, ali odlučni u svojoj namjeri da ostanemo do kraja – kazali su za Avaz.ba radnici ove tvornice iz Viteza. Radnike su pred zgradom Vlade dočekali samo novinari, a niko od nadležnih im se za sada nije obratio. Umorni od čekanja i odlaganja ispunjenja njihovih prava kažu da neće odustati. – Ne idemo odavdje dok nam se ne riješi ovo stanje i dok nam ne uvežu radni staž, ako treba dovesti ćemo i svoju porodicu – poručili su. Nakon nekoliko sati čekanja radnici ”Vitezita” su ušli u Vladu FBiH gdje će uslijediti sastanak i razgovor o mogućim rješenjima njihovog problema. Radnike koji su ostali ispred zgrade Vlade, kao i mnoge druge demonstrante do sada, ugostio je Nedim Takaković u svom ”Šetalištu” gdje ih je počastio toplim čajem i kafom..
Sastanak radnika ”Vitezita” i ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića je završen. Kako se čini napori radnika neće biti uzaludni, te će njihovi zahtjevi biti ispunjeni. Kako kažu, ministar Džindić je obećao da će dati ostavku ukoliko radni staž ne bude uvezan..

Leave a Comment