“Ne potpisujte”: Poslodavci u BiH “smislili” novi način prevare radnika

Poslodavci u BiH od radnika prilikom potpisivanja ugovora o radu očekuju da pristanu na sve njihove uslove kojima nastoje zaštititi svoju kompaniju. No, u proteklom periodu zabilježeni su i slučajevi da poslodavci od radnika zahtijevaju da potpišu i nedozvoljene uslove i klauzule.

“Inspektori rada su se susretali sa situacijama da je poslodavac od radnika, prilikom potpisivanja ugovora o radu, zahtijevao potpisivanje saglasnosti da radnik pristaje da mu se od plate odbija novčani iznos na ime naknade štete, za slučaj da napravi štetu poslodavcu”, rekla je za “Fokus.ba” Vildana Brdarić, viša stručna saradnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

 

Dodala je da je u ovim slučajevima inspektor djelovao odgovarajućom upravnom mjerom, shodno Zakonu o inspekcijama KS.

“U slučaju gdje je poslodavac svoje potraživanje prema radniku naplatio suprotno navedenoj odredbi, inspektor rada je djelovao prekršajnim nalogom”, kazala je Brdarić.

 

Radnici u BiH često rade i preko deset sati dnevno i uslovljeni su na različite načine od poslodavaca. Pored toga, mnogi od njih nedovoljno su zaštićeni u procesu rada.

Kao pokazatelj slučajeva neadekvatne zaštite na radu u Kantonu Sarajevo može se uzeti broj izvršenih uviđaja teških nesreća na radu u toku 2016. godine. Inspektori rada u oblasti zaštite na radu u protekloj godini su izvršili 1.264 inspekcijska nadzora.

 

“U izvještajnom periodu evidentirana je 851 povreda na radu i to 841 lakša i 10 težih povreda, bez smrtnog ishoda”, navela je Brdarić.

Zbog činjenice da je Zakon o zaštiti na radu donesen 1990. godine radi čega je primjena novčanih sankcija praktično neizvodiva, za kažnjavanja neodgovornih poslodavaca koriste se odredbe Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo.

 

“Ovim zakonom su predviđene sankcije za poslodavca koji ne postupi po rješenju o otklanjanju nedostataka ili rješena o zabrani, koju donese postupajući inspektori zaštite na radu”, zaključila je Brdarić.

 

 

Leave a Comment