NENAD ČANAK: “Kosovo je nezavisno, mora se priznati”

“Nemam problem da kažem da je Kosovo nezavisno od Srbije, zato što nemam nameru da bilo kakav politički angažman zasnivam na slatkim lažima, kakve bi populisti voleli da građani slušaju, nego na možda grubim istinama, ali istinama iz kojih se može krenuti u istinski oporavak države. U lažima se može sanjati ali se na lažima ne može živeti”, rekao je Čanak.

 

Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je nedavno da je Kosovo priznato kao nezavisna država i da više nije u sastavu Srbije, i dodao da interesi zemlje traže da se “suočimo sa činjenicama”.

 

Štiteći dela i tekovine Slobodana Miloševića, nismo spremni da priznamo notorne istine. Da – Kosovo je nezavisno od Srbije, da – ono je izgubljeno ratom, da – taj rat je vodio režim Slobodana Miloševića, da – taj režim nas je izložio NATO bombardovanju“, rekao je Čanak u intervjuu agenciji Beta.

 

On je dodao da je činjenica da prema Kosovu postoje granični prelazi, da građani Srbije ne mogu da odu na Kosovo bez pasoša, kao i da granicu sa Kosovom obezbjeđuju između ostalog i međunarodne snage, što znači da međunarodna zajednica garantuje te granice.

 

Nemam problem da kažem da je Kosovo nezavisno od Srbije, zato što nemam nameru da bilo kakav politički angažman zasnivam na slatkim lažima, kakve bi populisti voleli da građani slušaju, nego na možda grubim istinama, ali istinama iz kojih se može krenuti u istinski oporavak države. U lažima se može sanjati ali se na lažima ne može živeti”, rekao je Čanak.

Čanak je ocijenio da je Srbija izložena velikim pritiscima Rusije, koja od Srbija želi da napravi “nepotopivi nosač aviona” za svoje planove.

 

Na ove ocjene Nenada Čanka o Kosovu, Aleksandar Vučić nije reagovao.

 

On je rekao da je Naftna industrija Srbije (NIS) prodata ruskim partnerima “daleko ispod cijene”, pod izgovorom da će Rusija pomoći da Kosovo ne postane nezavisno i da će biti izgrađen Južni tok.

 

Kosovo je nazavisno, nema Južnog toga, dakle vratite nam NIS i idite kući“, poručio je Čanak

Leave a Comment