NEW YORK TIMES: “Srbija ponire natrag u 90-e, ne prihvata odgovornost, slavi ratne zločince…”!

Vlada u Beogradu, piše New York Times, s dobrodošlicom dočekuje osuđene ratne zločince i suradnike Slobodana Miloševića. Iako bi trebala postati iduća članica EU, Srbija je okrenuta Rusiji i ruski je utjecaj sve jači. Zato su dužnosnici iz Bruxellesa prozvali Beograd zbog dvostruke igre.

Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora uoči gašenja Međunarodnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji, i to je trebalo biti zatvaranje poglavlja o najgorim zločinima u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata te stvaranje prostora za pomirenje nakon što su kažnjeni najgori zločini, piše u komentaru vodeći američki dnevnik New York Times.

 

Ali Srbija, ocjenjuju politički analitičari, ne samo da ne prihvaća odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda, nego politički tone u početak 90-ih i nacionalizam koji je tada bujao u zemlji. Vlada u Beogradu, piše New York Times, s dobrodošlicom dočekuje osuđene ratne zločince i suradnike Slobodana Miloševića. Iako bi trebala postati iduća članica EU, Srbija je okrenuta Rusiji i ruski je utjecaj sve jači. Zato su dužnosnici iz Bruxellesa prozvali Beograd zbog dvostruke igre.

 

Reagirajući na sve jače srpsko okretanje Moskvi, Washington je poslao zamjenika šefa za evropske i euroazijske poslove Briana Hoyta Yeeja na razgovor s Vučićem. “Ne možete sjediti na dvije stolice, pogotovo zato što su te stolice tako daleke”, rekao je Hoyt Yee Vučiću.

 

“Ovo nije izjava prijatelja ili osobe koja poštuje Srbiju, naše je pravo da samostalno odlučujemo”, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar obrane. Srbija, nastavlja NYT, nije jedina zemlja izvan bivšeg SSSR-a koja s Rusijom ima sporazum o slobodnoj trgovini. Među ostalim, Srbija odbija poduprijeti sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine.

 

U zemlji cvjetaju teorije zavjere o zapadnim urotama protiv Srbije, a NYT upozorava da je podrška ulasku u EU pala s čak 73 posto 2009. godine na 49 posto u posljednjim istraživanjima ovoga ljeta.

Promatrače brine i povratak retorike iz 90-ih u javni diskurs. Disidente se proziva kao izdajice, špijune i neprijatelje.

 

Bivši srpski general Vladimir Lazarević odslužio je dvije trećine 14-godišnje kazne zbog zločina protiv čovječnosti protiv albanskog stanovništva na Kosovu. Nakon puštanja na slobodu 2015. godine Lazarević je dočekan kao heroj, a na aerodrom su pred njega došla dva ministra, šef srpske vojske i drugi visoki dužnosnici.

 

Prošli je mjesec Lazarević održao sporni govor na srpskoj Vojnoj akademiji. Naslov njegova predavanja bio je “Junaštvo i humanost srpskih vojnika u obrani protiv agresije NATO-a”. Iako je EU protestirala, general je dobio pljesak od ministra odbrane Vulina, inače bliskog bivšeg suradnika Miloševićeve udovice Mirjane Marković. Grupi veterana Vulin je prošli mjesec rekao da se više ne moraju stidjeti zbog oficira poput Lazarevića.

“Nažalost, mjesece rada na poboljšanju srpskog ugleda u SAD-u može upropastiti jedna rečenica”, komentirao je na Twitteru Kyle Scott, američki ambasador u Srbiji.

 

Vučić nastavlja biti na meti jer misli da može “imati i ovce i novce”, ostavljati dojam progresivca, a gurati nacionalističku retoriku. “Srbija neće morati ujednačiti svoju vanjsku politiku s EU sve dok ne počnu pregovori o poglavlju 31 u kojem se radi o sigurnosnoj, vanjskoj i odbrambenoj politici.

 

Ruska propaganda utjecala je na to kako srpske vlasti predstavljaju teške demokratske reforme koje traži EU. Odbijanje srpskih političara da provedu te reforme prikazuje se kao patriotizam”, izjavila je Jelena Milić iz Centra za euroatlantske studije u Beogradu. “Možemo se jednostavno riješiti tog pritiska odustajući od pregovora. Ali ako želimo biti dio EU, moramo se odlučiti, prije ili poslije. Ovo je naša zadnja šansa da pripadnemo civiliziranom svijetu”, izjavila je Milić.

 

Leave a Comment