Njemački Eurobikeri doniraju 20 šlepera medicinske opreme BiH, Makedoniji i Kosovu

Kako bi saznali šta je to najpotrebnije u Goraždu, predstavnici udruženja “Eurobiker” posjetit će ovaj grad 25. novembra i sastati se sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, te zvaničnicima BPK i Grada Goražda. Domaćini su im članovi Moto kluba Goražde.

Tokom razgovora sa ministricom zdravstva BPK Sabirom Bešlijom i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem, u okviru priprema za ovu tzv. Izviđačku posjetu, članovi Moto kluba Goražde Elvir Hubjer i Elvir Geca pojasnili su da Eurobikeri naredne godine planiraju realizovati još jednu u nizu humanitarnih akcija kojom će biti obuhvaćeno i Goražde, za što su resorno kantonalno ministarstvo i Grad Goražde izrazili punu podršku.

“Udruženje Eurobiker uz veliku pomoć njemačkog bajkerskog udruženja ‘Biker Brummi Hilfe’ na čijem je čelu dr. Herman Munzel, planira u 2018. godini da realizuje veliku humanitarnu akciju koja će obuhvatiti Kosovo, Makedoniju i BiH, odnosno gradove Prizren, Ohrid, Goražde i Tuzlu. Kroz veliki konvoj bit će donirano 20 šlepera uglavnom medicinske opreme”, pojašnjavaju članovi Moto kluba Goražde.

Dodaju da su ponosni što će biti dio ove akcije.

“Drago nam je što će ova veoma značajna donacija biti uručena i zdravstvenim ustanovama u Goraždu, a ujedno što se i Moto klub Goražde na ovaj način pridružuje porodici Eurobikera BIH, pri čemu moramo istaći velike zasluge predsjednika Srećka Borasa i našeg dugogodišnjeg prijatelja Halida Đulića – Lida. Ovo je još jedna potvrda humanosti po kojoj su bajkeri prepoznatljivi”, ističu u Moto klubu Goražde.

Donacija u medicinskoj opremi u planirane gradove biće dopremljena u periodu od 8. do 21. maja 2018. godine. Inače, Eurobikeri koji kroz vožnju motorima žele povezati narode i kulture, svake godine rade po jednu humanitarnu akciju za područje Balkana, a o stanju u kakvom se nalaze pojedine države i njihove zdravstvene ustanove doznaju zahvaljujući svojim članovima, eurobikerima, te nastoje intervenisati gdje je najpotrebnije.

Prvi put u BiH bili su 2004. godine, kada je njihova destinacija bilo i Goražde. Uručili su tada veliku donaciju Kantonalnoj bolnici u Goraždu u vidu medicinske opreme vrijedne više od 180.000 eura, opremili kabinet informatike goraždanske gimnazije, sa 7.150 eura pomogli u sanaciji krova vrtića “Sunce” te organizovali ručak za siromašne porodice. U znak sjećanja na boravak u Goraždu, na izletištu Rorovi posadili su i drvo mira.

Deset godina kasnije, u Goražde su stigli i Eurobajkeri iz Luksemburga koji su uručili donaciju OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”.

Leave a Comment