Novinari Guardiana u Čapljini: Zašto katolici odobravaju čin samoubistva?

Samoubistvo nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba HVO-a Slobodana Praljka još jednom je podijelilo Mostar i neke hercegovačke opštine – dok je za Hrvate uglavnom heroj, za neke Bošnjake je monstrum, navodi britanski Guardian.

“Kao da je život ovdje potpuno stao”, rekao je Miro Jovanović novinarima Guardiana, koji su provjerili kako ovih dana izgleda život u Čapljini, Praljkovom rodnom mjestu.

Jovanović, kao i njegovi sugrađani, smatra kako je presuda šestorci lidera Herceg-Bosne u Haagu “duboko nepravedna”.

List, izvještavajući o stanju u zapadnoj Hercegovini, napominje da je riječ o kraju koji se smatra kolijevkom hrvatskog nacionalizma.

Novinar podsjeća na “šalu” prema kojoj na surim hercegovačkim brdima nema ničega “osim zmija, kamenja i ustaša”.

Svgdje su brojne hrvatske zastave kojima se iskazuje lojalnost Zagrebu, grafiti veličanja Nogometnog  kluba “Dinamo”, te plakati sa Praljkovim likom na kojima je napisano: “Naš heroj”.

Neki od sagovornika navode za Guardian da je Praljak bio “jedan od njih”, te da nije vršio zločine, kao i da je pokušao da zavede red.

Čak i neki deklarisani katolici iz Hercegovine odobravaju samoubistvo u Praljkovom slučaju, a neki vjeruju da je riječ o – herojskom činu.

Vladimir Šoljić, koji je tokom rata bio ministar odbrane “Herceg-Bosne”, navodi da ta teritorijalna jedinica nije stvorena na etničkom čišćenju niti kao dio plana o podjeli BiH između Hrvata i Srba, već na potrebi da se hrvatski narod u BiH odbrani.

“Nije tajna da svi Hrvati žele biti dio Hrvatske, ali moramo biti realni. Nikada nije postojao plan o promjeni granica”, tvrdi Šoljić.

Guardianovi novinari razgovarali su i sa tamošnjim Bošnjacima koji Praljka smatraju – zločincem, a neki i čudovištem.

Jedan od sagovornika smatra da je “četrnaest članova njegove porodice mrtvo zbog čudovišta Praljka”, te da je njegovo samoubistvo – kukavički čin.

Mostar je, navode novinari Guardiana, podijeljen grad. Bošnjaci uglavnom žive na istočnoj obali grada, dok je na zapadnoj više Hrvata.

Leave a Comment