OVO JE NAJBOLJI POKLON BOSANCIMA ZA DAN NEZAVISNOSTI: POGLEDAJTE NAJNOVIJE ORUŽJE KOJE JE BIH PROIZVELA…

Tehničko-remontni zavod iz Hadžića prije nešto više od godinu dana, bio je na ivici bankrota. Danas, novim proizvodima izlaze na međunarodno tržište.

Svi računi Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići bili su blokirani 21. jula prošle godine te se nakon 61 godinu rada firma suočila s nestankom. Ono malo radnika što je ostalo, njih 35, kao da su ostali bez zraka. Nagomilani dugovi stegli su se kao omča oko vrata.

Međutim, danas, slika ovog preduzeća izgleda ovako: oko 80 radnika, već 14. mjesec, prima redovnu plaću, sa svim pripadajućim porezima, doprinosima…

Serijska proizvodnja

Zavod Hadžići već je spreman za serijsku proizvodnju prvog bh. raketnog ručnog bacača, proizvoda koji radi svega desetak država svijeta, osvaja se tehnologija lansera za nitroglicerinski metak i on će ubrzo u serijsku proizvodnju, intenzivno se prave „pametna odijela“ za vojnu i civilnu upotrebu, kuju kutije za oružje i municiju, remontuju oruđa…

– Do kraja godine planiramo zaposliti još radnika. Cilj nam je da u 2018. uđemo s barem 137 radnika – priča nam direktor TRZ-a Meho Rekić, “ljuti“ Krajišnik koji je suprugu i četvero djece ostavio u Bihaću da bi nekadašnji hadžićki gigant digao na noge.

Rekić s ponosom priča o mukotrpnom uspinjanju. Podvig osvajanja proizvodnje ručnog bacača RPG 7 MX2 njemu je sasvim normalna stvar. Nije bilo baš jednostavno, ali se uspjelo.

– U ovom momentu radimo na nekih 10 novih projekata. Svi su oni u oko 60 posto planirane realizacije. Savladali smo, dakle, glavninu izazova. U projekte ulazimo studiozno. I kada smo začeli ideju da proizvodimo ručni bacač, prvo smo sve detaljno ispitali. Pojavio nam se „problemčić“ stručnog kadra. Neke smo ljude doveli iz penzije. Oni i sada rade. Projekti napreduju, a oni prenose svoje bogato znanje i iskustvo mlađim kolegama – kaže Rekić.

Direktor TRZ-a Hadžići je neposredan čovjek. Dok nam uposlenici ove firme pokazuju detalje razvoja i rada prvog bh. ručnog raketnog bacača, on s njima razgovara kao sa sebi ravnima.

 – Zavod Hadžići zadržat će i razviti osnovnu djelatnost – remont oruđa. Uspješno smo remontovali američke tenkove M60–A3, haubice 155 mm, te razna druga artiljerijska i oklopna oruđa. Kada su nam se požalili da nema padobrana za minobacačke svjetleće granate svih kalibara, za nekih 30 dana napravili smo i to.

Sve se radi po striktnim NATO standardima i mi smo ih osvojili, za šta imamo odgovarajuće certifikate. Uskoro ćemo se stručnjacima pohvaliti svojim dostignućima. U narednom mjesecu ovdje će nam doći nekih skoro 30 ljudi koji odlično poznaju vojnu industriju i tehnologiju. S ponosom ćemo im se predstaviti – kaže Rekić.

On posebno ističe snažnu podršku koju je i TRZ dobio od resornog ministra Nermina Džindića i Vlade Federacije.

– Izuzetno je važno da imate tu uporište. Ministar Džindić nam je stalno na raspolaganju i njegova pomoć i podrška je nemjerljiva – potcrtava Rekić.

Ove godine od bh. namjenske industrije 256 miliona KM prihoda
Nakon što je BNT Novi Travnik osvojio proizvodnju samohodne haubice od 155 mm, a u “Bekto Precisi” napravili prvi bh. pištolj i pušku, iskorak TRZ-a Hadžići s ručnim bacačem u neku ruku je i normalni slijed.

Brojke kažu da će BiH ove godine od ove industrijske grane ostvariti prihod od 256 miliona maraka. To je za četvrtinu više nego prošle godine. A riječ je o projekciji koja će, sudeći prema radu državnih i privatnih firmi, ove godine biti i premašena.

„Pametna odijela“
Zavod Hadžići već odavno proizvodi svu zaštitnu opremu za deminerske timove i policijske snage. Od teških šljemova do štitnika, sve je u asortimanu ove kompanije. Samo ponekad treba „podsjetiti“ firme i institucije da je i to domaći proizvod.

Rekić lakonski objašnjava još jedno dostignuće – „pametna odijela“.

– Radi se o radnim odijelima koja se mogu koristiti kako u vojnom tako i civilnom sektoru. S ušivenim senzorima, po „govoru tijela“, to odijelo detektira stanje svakog uposlenika. Od toga je li živ do toga spava li na poslu, da se našalim.

Šta je presudna vrijednost ove vrste odijela? Kada, ne dao Bog, imate nesreću u rudniku, putem aplikacije koja se instalira na „pametnom telefonu“ ili tabletu imate mogućnost da vidite ko je od rudara u kakvom stanju i odmah određujete prioritete u akciji spašavanja – priča Rekić.

Leave a Comment