Pogledajte posljedice presude “šestorci”: Sud je osudio i oba HDZ-a, moguće je da žrtve tuže ove stranke

Možda je ovo i pravi, sakriveni, razlog zašto Dragan Čović izjavljuje da država Bosna i Hercegovina i njen evropski put mogu čekati.

Advokatica Senka Nožica, koja je u Hagu u postupku protiv “šestorke” tzv. Herceg-Bosne branila Brunu Stojića, gostujući na televiziji FACE, kazala je da su optuženi bili nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, general HV-a Janko Bobetko, zatim “šestorka” Herceg-Bosne, HDZ Hrvatske, HDZ BiH te drugi imenovani i neimenovani.

S obzirom da je konačna presuda glasila da je Hrvatska proglašena krivom za udruženi zločinački poduhvat, da je osim krivice nekadašnjih čelnika tzv. Herceg-Bosne odgovorna i politika Republike Hrvatske jer je dokazan međunarodni vojni sukob, jasno je da je tadašnji HDZ u Hrvastkoj, ali i HDZ BiH presuđen.

“Mrtvima se ne može suditi, ali osim ove “šestorke ja bih protumačila da je osuđena cijela jedna politika. Sada slijedi velika rasprava kada svi oni koji su proveli vrijeme u nekom od logora tzv. Herceg-Bosne počnu tražiti materijalnu odštetu, jer je Hrvatska proglašena krivom za UZP. Presuđeno je politici HDZ Hrvatske i HDZ BiH onog vremena, dakle presuđeno je tim strankama iz ratnog perioda za njihovu objektivnu odgovornost. To se može manifestovati time što se od sadašnjih stranaka može tražiti materijalna odgovornost za njihovu nekadašnju politiku, ali tu tek predstoji pravna bitka i dokazivanje eventualne odgovornosti ondnosno traženje pravnog kontinuiteta”, pojasnila je Nožica.

Sadašnji HDZ je pravni nasljednik i to Zakon o obligacionim odnosima jasno definiše.

Republika Hrvatska je tokom suđena “šestorki” Herceg-Bosne tražila od suda da postane tzv. “prijatelj” Tribunala, gdje je slala dokumente i gdje se uglavnom rapsravljalo o tome kako se ne može suditi mrtvim ljudima, misleći na Tuđmana i dr. Sud je odgovorio da ne sudi mrtvima, a Hrvatska je to shvatila da onda neće imati pravne posljedice.

Izricanje presude u srijedu je pokazalo suprotno.

Eventualne tužbe žrtve će podnositi Hrvatskoj i bit će suđeno prema hrvatskim propisima.

Leave a Comment