Ponude starcima da im pomognu, pa ih drogiraju i opljačkaju

Na društvenim mrežama nedavno je objavljeno upozorenje da su starije osobe na meti pljačkaša koji ih presreću te ljubazno nude pomoć do stana ili kuće. Omame ih i opljačkaju, ostavljajući ih u nesvjesnom stanju, sve dok ih ne pronađe neko od komšija ili članova porodice.

Nestala sa vrijednostima

Pljačkaši su toliko razradili taktiku da ubijede žrtve da se poznaju odranije, a najčešće nekoliko dana prate njihovo kretanje kako bi im lakše pristupili, piše agenciju Patria.

Takav slučaj dogodio se 11. oktobra u ulici Čekaluša u Sarajevu, nakon čega je starija žena završila na Neurohirurgiji. Nju je u stanu bez svijesti pronašla kćerka.

Naime, nesretna starica je prihvatila pomoć ljubazne ženske osobe da joj ponese kese s namirnicama te je pustila u svoj stan gdje su popile kafu, a starici je nasula neko omamljujuće sredstvo ili tablete. Starica je vrlo brzo izgubila svijest, nakon čega je ženska osoba uzela vrijedne predmete iz stana i pobjegla.

Prije nekoliko dana u Sarajevu se ponovio identičan scenario, a na meti je bio stariji muškarac.

Nakon što su ga članovi porodice bezuspješno pokušavali kontaktirati telefonom, zamolili su komšiju da ga obiđe i on ga je zatekao u besvjesnom stanju.

Starac je hospitaliziran na KCUS-u gdje je utvrđeno da je doživio moždani udar.

No, nakon što se probudio, prisjetio se da je prije nego što će ostati bez svijesti pio kafu sa ženskom osobom. Članovi porodice tvrde da je riječ o njima nepoznatoj osobi, a iz novčanika starca nestali su novac ali i bankovne kartice.

Sarajevska policija intenzivno radi na rasvjetljavanju pljačke starice, te su ispitane sve okolnosti i detalji koji bi mogli otkriti način rada pljačkašice. Još se utvrđuje da li ima i pomagače.

Suvada Kuldija, portparol MUP KS kazala je za agenciju Patria da se prikupljaju sva saznanja o ovom slučaju, te je i sama pozvala na oprez starije naše sugrađane naročito one koji žive sami.

U komi

– U ovom slučaju koji nam je prijavljen 11. oktobra riječ je o krivičnom djelu teška krađa i iskorištavanje bespomoćnosti ili drugog teškog stanja druge osobe i naši službenici rade na rasvjetljavanju događaja, kazala je Kuldija.

Kuldija je potvrdila da je riječ o ženskoj osobi, te je sva prikupljena dokumentacija dostavljena Tužilaštvu KS-a.

Na društvenim mrežama mogu se pronaći brojni komentari koji navode više ovakvih slučajeva. Epilog je uvijek isti, nesretni starci završili su u bolnici, a nekoliko njih danima su bili u komi. Čak postoje tvrdnje da je jedan od slučajeva završio smrću.

Iz MUPKS pozivaju članove porodice da prijave ovakve slučajeve kako bi se počinioci što prije pronašli.

 

 

Leave a Comment