Pravi Iron Man: Na leđa stavi mlazni pogon i obara rekorde

Richard Browning je inovator i osnivač tvrtke Gravity Industries. Prije tri godine došao je na ideju o odijelu na mlazni pogon, a nedavno je postavio Guinnessov rekord…

Richard Browning iz engleskog Readinga postavio je novi svjetski rekord u zanimljivoj disciplini – letenju odijelom na mlazni pogon. ‘Britanski Iron Man’, kako zovu Richarda, na ideju je došao još prije tri godine.

 

– Imali smo viziju o tome možemo li pristupiti ljudskom letenju na drugačiji način. Više smo se htjeli osloniti na ljudsko tijelo nego da čovjeka stavimo u neki stroj za letenje, objasnio je Browning, osnivač tvrtke Gravity Industries.

 

Najveća brzina odijela je 51 km/h, čime je Browning ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Odijelo je dobilo ime Daedalus, a opremljeno je sa šest plinskih turbinskih motora. Tih šest turbina na njegovom tijelu zajedno proizvode 800 konjskih snaga, a na leđima mu se nalazi i spremnik za gorivo, dok je elektronika smještena na prsa.

Teoretski bi mogao letjeti nekoliko tisuća metara u visinu i kretati se brzinom od 450 km/h, ali zbog sigurnosnih razloga u testovima se drži tek koji metar od tla. Naziv Daedalus potječe iz grčke mitologije – Dedal je bio Ikarov otac.

 

– Letenje ovim odijelom je poput vožnje bicikla u tri dimenzije. Nije dugo trebalo da se moj mozak počne kretati i prilagođavati moje ruke u smislu da nisam toga svjestan. Sad samo zamislim kuda želim ići i – to je to, tvrdi Browning.

On smatra da bi prototip odijela u budućnosti mogli koristiti vojska, spasilačke ekipe, ali i civili. Ipak, tvrdi da odijelo još uvijek nije u potpunosti sigurno.

 

– Početni cilj odijela je zabava. Potpuno je drugi način manevriranja u zraku i iznenađujuće je lako upravljati odijelom, zaključuje britanski izumitelj Browning.

 

Leave a Comment