PREDSJEDNIK SAVEZA LOGORAŠA BIH ODGOVORIO ČOVIĆU: “Zašto bismo tužili BiH kada nije ni osumnjičena ni presuđena za udruženi zločinački poduhvat”!?

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, komentirajući današnju izjavu Dragana Čovića u Mostaru upućenu logorašima u BiH da tuže Bosnu i Hercegovinu, poručio je da oni neće uništavati svoju zemlju, a ako i dođe do tužbi, da će znati koga treba tužiti.

 

Mešković je apelirao na Čovića da spusti loptu na zemlju i ukazao da njegovo veličanje i branjenje stavova države kojoj je dokazan udruženi zločinački poduhvat, nije korektno prema žrtvama, prenosi Faktor ba.

  • Najnovija izjava Dragana Čovića, gdje poziva bivše logoraše da tuže državu Bosnu i Hercegovinu je u najmanju ruku čudna. Nije dobro da Čović poziva žrtve udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), koje nije organizirala Bosna i Hercegovina, u kojoj se BiH ne spominje, u najmanju ruku štiti stavove i interese Republike Hrvatske. Smatramo da to nije uredu. Pozivamo Čovića i sve druge aktere da probaju spustiti malo loptu na zemlju. Da u prvi plan stave žrtve, pomognu im. Ovakvo naduravanje i veličanje i branjenje stavova druge države njemu koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH, gdje živi, radi i prima plaću, takav odnos prema BiH, prema žrtvama, nije korektan – naglasio je Mešković.

On je ovom prilikom pozvao Čovića da kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, zajedno sa drugima, organizira jednu regionalnu konferenciju.

  • Mislimo na konferenciju na kojoj bi bila uključena Bosna i Hercegovina, kao nosilac, zatim Hrvatska kao strana koja je prozvana da je učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, naravno i Srbija, kao jedna od strana. Na konferenciji da se formira fond za reparaciju žrtava. Da iz tog fonda obeštete sve žrtve. To je bolje od pozivanja logoraša da tuže Bosnu i Hercegovinu. Mi ne želimo uništavati Bosnu i Hercegovinu, to je naša domovina. Ako dođe do tužbi, mi ćemo znati koga ćemo tužiti – poručio je Mešković.

Dodaje kako Čović mora prestati braniti ono što ne bi trebalo da brani.

  • Čitav svijet je kazao da je presuda Haškog tribunala pravosnažna, potvrđena, zabetonirana i o njoj nema nikakve rasprave. Da je drugostepenom presudom Haškog tribunala okarakterisan UZP sa međunarodnim karakterom. Osuđeni su Prlić i drugi i potvrđena je kazna od 111 godina. Čović zajedno sa premijerom susjedne države došao je u BiH, razgovara i sa boračkim organizacijama i drugim i brani nešto što mislim da ne bi trebalo braniti. Ali ima upornosti. Izražavam svoju zabrinutost što niko od političkih struktura u našoj zemlji nije kontaktirao žrtve UZP-a, da nas pita “jeste li živi, treba li vam kakva pomoć, kako ste podnijeli presudu, mi smo tu”. Time se stvara prostor Čoviću da tako nastupa i govori. Žrtvama se mora posvetiti puna pažnja, i one moraju biti vidljive, prepoznatljive – rekao je Mešković.

Leave a Comment