Probosanske snage ostaju usamljene na NATO putu BiH

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske jučer nije podržan veto Kluba Bošnjaka na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske. Protiv su bili Klubovi hrvatskog i srpskog naroda.

Prethodno su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasali protiv dinamiziranog NATO puta Bosne i Hercegovine.

Sve to ukazuje da probosanske snage ostaju usamljene na NATO putu. Rezerviranost većinskog dijela politike koja sebe naziva “hrvatskom”, zvono je na uzbunu. Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje vojne vježbe NATO saveza na teritoriji Srbije, proruski eksponent Milorad Dodik u antinatovsku orbitu uspjeva da uvuče i predstavnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Sve sumnje da Rusija u Bosni i Hercegovini u pogledu svojih strateških geopolitičkih interesa ne računa samo na politiku Milorada Dodika nego i na tzv “hrvatsku” politiku, od danas postaju izlišne.

Za takozvane “legitimne predstavnike” hrvatskog naroda, ne može važiti izgovor da je polovina delagata u Vijeću naroda RS-a pod direktnom kontrolom Milorada Dodika, jer radi se o “legitimnno nelegitimnim” predstavnicima hrvatskog naroda, u političkim percepcijama onih koji sebe nazivaju legitimnim.

Da stvar bude gora, navedeni, takav odnos snaga nemaju imperativ da mijenjaju. Oni su se davno odrekli Hrvata iz Republike Srpske, koji danas bez imalo zadrške se odlučuju glasati protiv prisustva NATO-a u Bosni i Hercegovini, što razumije se nije nikakvo čudo kada i njihove kolege u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasaju protiv dinamziranog NATO puta BiH, a vrh takve politike se ne usuđuje iskazati nijednu jedinu riječ protiv opstruiranja NATO puta BiH, čemu smo imali priliku da svjedočimo kada je Milorad Dodik, lakonski izjavljivao da će u Republici Srpskoj raspisati antiustavni referendum o NATO-u.

Odnos politike koja sebe naziva hrvatskom prestaje biti ambivalentan, i postoje sve više protivan NATO perspektivi Bosne i Hercegovine. Ono što ipak začuđuje jeste šutnja euroatlanskih partnera jer stvari se u BiH kada je riječ o odnosu prema NATO-u evidentno polariziraju. Sa jedne strane formira se antinato-ovska koalicija koju u tandemu predvode Milorad Dodik i Dragan Čović, dok sa druge strane sve probosanske snage, bez imalo rezerve stoje na liniji što skorijeg članstva u NATO savezu.

Leave a Comment