SAD razmatraju uvođenje sankcija Mijanmaru zbog zločina protiv Rohinja

Sjedinjene Američke Države poduzimaju korake i razmatraju niz dodatnih mjera protiv Mijanmara, uključujući ciljane sankcije po Međunarodnom Magnitskijevom zakonu, saopćeno je u ponedjeljak iz američkog ministarstva vanjskih poslova.

– Izražavamo najozbiljniju zabrinutost posljednjim događanjima u mijanmarskoj državi Rakhine i nasilnim, traumatičnim tretmanom koji su pretrpjeli Rohinje i druge zajednice. Od presudne je važnosti da svi pojedinci ili subjekti odgovorni za zločine, uključujući nedržavne sudionike i osvetnike, za njih i odgovaraju. Mi razmatramo mehanizme odgovornosti dostupne američkim zakonom, uključujući ciljane sankcije po Međunarodnom Magnitskijevom zakonu – navodi se u saopćenju, javlja Reuters.

Ovo je dosad najjači odgovor SAD-a na višemjesečnu krizu naroda Rohinja.

Kritičari optužuju Trumpovu administraciju za sporo i nedovoljno reagovanje u ovoj krizi.

Magnitskijev zakon, koji je usvojen 2012. godine, nameće zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine ruskim zvaničnicima koji su umiješani u smrt ruskog zviždača Sergeja Magnitskog, koji je preminuo u zatvoru 2009. godine. Od tada je ovaj zakon proširen i postao je Međunarodni Magnitskijev zakon, koji bi mogao biti upotrijebljen protiv generala u Mijanmaru.

 

Leave a Comment